Csak jövőre javítják meg a Vistát

Vágólapra másolva!
A Microsoft új operációs rendszeréhez kiadott első javításgyűjtemény, a Service Pack 1 (SP1) csak a jövő év elején lesz elérhető. A türelmetlen felhasználók akár most is letölthetik a szoftver kiszivárgott béta tesztverzióját. 
Vágólapra másolva!

Az új operációs rendszer számos hibáját orvosló Service Pack leginkább a már külön-külön kiadott patchek, s a rendszer stabilitását célzó optimalizált kódok átfogú gyűjteménye lesz. Olyan gyökeresen új funkciók megjelenése, melyeket például az XP-hez kiadott SP2 tartalmazott, nem várható,

Az említésre méltó újítások között egy megújított merevlemez-titkosító alkalmazás található, illetve az SP1 már támogatni fogja a PC-k BIOS-át leváltó EFI-rendszert, melyet többek között az új Macekben alkalmaznak - számolt be a CNET News.com.

Pontos megjelenési dátuma egyelőre nem ismert, de a Microsoft tervei szerint a Windows Vista első javítócsomagja a jövő év első negyedévében lesz letölthető, premierjét követően pedig az új Windows telepítőcsomagjai alapból tartalmazni fogják azt. Mivel minimális újításokat tartalmaz, z IDC piacelemzője, Al Gillen szerint a Service Pack megjelenése minimális hatással lesz az üzleti licencek eladásaira.

Bár a Microsoft az elkövetkezendő hetekben fogja elérhetővé tenni a vistás javítócsomag béta verzióját tízezer kiválasztott tesztelő számára, a PC World értesülései szerint ez a változat már kiszivárgott az internetre, s gyakorlatilag bárki letölthető Bittorrent-letöltőoldalakról a 684 megabájt nagyságú telepítőt.

Egy, az informatikai magazin által felhasználó, aki kipróbálta az SP1-et, úgy nyilatkozott, a tesztverzió telepítéséhez háromszor újra kellett indítania PC-jét, a funkciókról pedig blogján képernyőképeket is közölt. A Microsoft nemsokára a Windows XP-hez is kiad egy utolsó - harmadik - javítócsomagot, ennek paramétereiről azonban egyelőre nem túl sokat tudni, a szoftvercég egyik képviselője szerint csokorba szedett patcheket tartalmaz majd.