Tízszer gyorsabb lesz az USB

Vágólapra másolva!
Sajnos nem kerül a boltokba egyhamar, de az Intel vezetésével fejlesztett USB 3.0 szabvány tízszer olyan gyors lesz, mint a jelenleg elterjedt 2.0-s.
Vágólapra másolva!

Az új szabvány a jelenelegi 480 megabit/s adatátviteli sebességgel szemben 5 gigabit/másodperces, azaz tízszeres adatátviteli sebességet biztosít majd, és a lapkagyártó mérnökei a csatlakozó áramfogyasztását is csökkenteni szeretnék. Az Intel egyelőre nem árult el további részleteket az USB 3.0-ról, a szabvány első részletes specifikációját 2008 első felében teszik majd közzé, és az első ilyen termékek 2009-10 körül kerülhetnek majd a boltokba.

A lapkagyártó saját fejlesztői fórumán, a múlt héten lezajlott IDF-en azt is bejelentette, hogy egy konzorciumot hoz létre az új technológia fejlesztésére és terjesztésére. Az USB 3.0 Promoter Groupot olyan nagyvállalatok alkotják, mint a HP, az NEC, az NXP Semiconductors, a Texas Instruments és a Microsoft.

Jön a gyorsabb WUSB is

Az Intel az új vezetékes USB-szabvány mellett a vezetékn nélküli, úgynevezett Wireless USB (WUSB) gyorsítását is bejelentette: ennek 1.1-es változata kétszer olyan gyors, 128 megabájt/s adatátviteli sebességgel bír, mint elődje. Ezt a teljesítményt csupán 3 méteres távolságon belül nyújtja az eszköz, de a szabvány céljának ez megfelel, mivel a számítógépes perifériákat csatlakoztató kábelezést lehet majd kiváltani vele. Az első WUSB-eszközök forgalmazása nemrégiben kezdődött meg, és egyelőre a magas áruk gátolja a szabvány elterjedését: egy csatoló-bázisállomás páros 8-25 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül.