Új Explorer lopott Windowshoz is

Vágólapra másolva!
Eddig csak eredeti Windows XP-re lehetett telepíteni az Internet Explorer legújabb, 7-es verzióját - a program mostantól lopott verzión is működik. A Microsoft szerint biztonsági szempontok miatt döntöttek így, a riválisok szerint a lépéssel böngésző piaci részesedését próbálja feltupírozni a cég.
Vágólapra másolva!

A hírt az Internet Explorer 7 programmenedzsere jelentette be a blogján. Az ott olvasható információk szerint a szoftvercég eltávolítja az alkalmazásból az operációs rendszer eredetiségét ellenőrző Windows Geniune Advantage (WGA, magyarul: Eredeti Windows, valódi előny) modult. Ez a beépített védelmi komponens csak eredeti Windows XP operációs rendszer esetében engedélyezi a böngésző telepítését, és a redmondi cég egy sor - legális Windowsra egyébként ingyenesne letölthető - programjába beépítette. A védelem nélküli IE7 egyelőre csak az angol kiadásban érhető el, a magyar nyelvű letöltőoldalon még a korábbi, WGA-modulos verzió található.

Védelem, vagy piacszerzés?

Steve Reynolds, a IE7 programmenedzsere blogjában úgy nyilatkozik, a szoftveróriás biztonsági szempontok miatt döntöttek amellett, hogy a böngészőt a kalózverziókra is telepíteni engedik a jövőben, noha továbbra is folytatják a küzdelmet az illegális szoftverekkel szemben. Érvelése szerint a Microsoft felelősségének érzi a teljes Windows-világ védelmét, az új Explorer pedig számos olyan fejlesztést tartalmaz, amelyek megvédik használóját a webről érkező káros tartalmaktól.

Másképp vélekedik Tristan Nitot, a rivális Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla Europe elnöke: a szakember a ZDNetnek úgy nyilatkozott, a Microsoft valószínűleg elégedetlen az Internet Explorer 7 elterjedtségével. Nitot szerint sok legális Windowst birtokló felhasználó eddig a szoftvercég rendszerei felé adatokat továbbító WGA megléte miatt nem telepítette az új verziót. A W3Schools webstatisztikái szerint a Firefox böngészőinek verzióit összességében jelenleg többen (34,5 százalék) használják, mint a hetes Explorert (20,1 százalék), ha azonban a riválisok legújabb verzióit vesszük figyelembe (Firefox 2.0 és IE7), akkor a Microsoft browsere vezet 34,6 százalékkal a netezők 13,6 százalékát birtokló Firefoxszal szemben - írja a ZDNet.

Forrás: [origo]

A firefoxosok nálunk jobban frissítenek

Az [origo] saját szeptemberi statisztikái szerint olvasóink 77,1 százaléka használja valamelyik Internet Explorert, Firefoxszal 20,56 százalékuk keres fel minket, 1,22 százalék pedig az ugyancsak ingyenes Operát favorizálja.

Az Internet Explorerből nálunk is a hat éve kiadott 6-os a legnépszerűbb, az exploreresek 80,1 százaléka ezt használja, míg a 7-es verziót csupán 19,46 százalék. A firefoxosok sokkal jobban figyelnek szoftverük frissítésére: minden másodikuk a lehető legújabb, 2.0.0.7-es browserrel keres fel minket, a 2.0.0.6-os verziót 34,6 százalék használ, az ennél régebbi szoftverek részesedése viszont már csupán egy-két százalék verziónként.