Jövőre érkezik az olcsó laptop

Vágólapra másolva!
Az idén már biztosan nem lehet megvenni az Asus Eee PC nevű kicsi, és olcsó laptopját Magyarországon. A kétszáz dolláros laptopként elhíresült gép fekete színben debütál majd a jövő év elején, ám ezt az árat csak nagy tételben, külön tendereken lehet majd rendelni, a legolcsóbb modell nem is értékesítik majd boltokban.
Vágólapra másolva!

Néhány hete számoltunk be arról, hogy Tajvanon már meg lehet venni az Eee PC első modelleit. A noteszgép egyediségét az adja, hogy tömege kevesebb mint egy kilogramm, képernyőjének mérete pedig csupán 7 col, így bárki könnyen magával viheti bárhová.

Banga Zsuzsanna, az Asus magyarországi képviseletének marketingfelelőse a Prohardvernek úgy nyilatkozott, az idén már biztosan nem kezdik el árulni az Eee PC-t, az olcsó masina hazai premierje a jövő év elejére tolódik, s elsőként a fekete színű változat debütál majd hazánkban. Mint arról már beszámoltunk, a társaság magyar ékezetes billentyűzettel, és lokalizált Linux operációs rendszerrel kínálja majd árulni a gépet. Ez utóbbit egyébként elvileg külön megvásárolt Windows XP-re is lecserélheti a tulajdonos, bár a gyors működés inkább csak a nyílt forráskódú szoftver esetén garantált.

Az Eee PC-t ezen a héten kezdik árusítani az Egyesült Államokban háromféle típusban, 300, 350, illetve 400 dolláros (52, 61 és 70 ezer forint) áron, azaz száz dollárral az előzetesen beharangozott kétszázas összeg felett. A konfigurációk egyébként a gépekbe szerelt memória (256, 512, 1024 megabájt), illetve a merevlemez helyett alkalmazott flashmemóriás háttértár méretében (2, 4, 8 gigabájt) térnek el egymástól, illetve valamelyest az akkumulátoruk kapacitása is eltér. Mindegyik modell támogatja a vezetékes és vezeték nélküli internetet, azt azonban még nem tudni, hogy lehet-e majd használni velük a USB-portra illeszthető mobilinternetes modemeket is, vagy sem.