Értse meg a kockafejeket!

Vágólapra másolva!
A geekek köztünk vannak: talán önnek is van olyan ismerőse, aki egész nap a monitor előtt kuksol, vagy a PDA-ját piszkálja, gyermeke, akit nem lehet elrángatni a videojáték mellől, szomszédja, aki bármikor fél kézzel rendbe teszi a PC-t, és közben érthetetlen dolgokat mormog. Bemutatjuk a kockafejek titokzatos világát.
Vágólapra másolva!

Geek, nerd, kockafej: mind ugyanazt jelenti. Ha ezeket a szavakat hallja, egy olyan létformát kell elképzelnie, amely a lehető legmagasabb szinten testesíti meg a számítógép és az ember szimbiózisát. A geekek pedig nem csak szignifikáns testi-lelki elváltozásaikról (szemüveg, bizarr viselkedés) ismerszenek meg, hanem sajátos nyelvvel (érthetetlen beszéd) és sajátos kultúrával (még érthetetlenebb poénok) rendelkeznek. Ennek minden elemét lehetetlen lenne felsorolni, de cikkünkben címszavakban sorra vesszük legalább a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket soha nem mert megkérdezni a geekekről - vagy ha meg is kérdezte, akkor nem értette a választ.

Alapfogalmak

Geek: Ahhoz, hogy ezt megtehessük, először is definiálnunk kell a kockafejeket jelölő angol kifejezéseket, ami már önmagában is segít kicsit ezen lények megértésében. A számítógép-őrültek egyik közkeletű megnevezése a geek, amit "gík"-nek kell helyesen kiejteni. Bár ebben hasonlít a "gyík" szóra - és az általa jelölt figuráról sem kizárt, hogy vékony, különös mozgása van, és furcsán pislog -, a jelentése egészen más. Ezzel a szóval az angol nyelvben a szótári definíció szerint az olyan furcsa, esetleg idegesítő, irritáló figurákat jelölik, akik társasági jelenléte egy merő katasztrófa, és mellette még intellektuálisnak is mutatkoznak. (Az megvan, amikor beszélgetés közben egy szemüveges, pattanásos okostojás folyton félbeszakítja, hogy kijavítsa, amit mond, és ha társaságban megszólal, egyébként is csak legfrissebb tudományos olvasmányélményeivel szórakoztatja? Esetleg Ross a Jóbarátok-ból? Célnál vagyunk.)

Az ilyen emberek általános megítélését, úgy véljük, elég jól érzékelteti a szó eredeti jelentése: geeknek a számítógépek kora előtt az olyan vásári komédiásokat hívták, akik mindenféle bizarr dolgokat műveltek, például kígyók fejét harapták le a színpadon. Ezt az előadást nevezte a nép geek show-nak. Napjainkban a kifejezés bármely olyan emberre ráillik, aki szenvedélyes megszállottja valamilyen tudománynak vagy más szakterületnek, és folyton azt emlegeti: láttunk már olyan dokumentumfilmet, ahol ezt a szót egyszerűen güzünek fordították. A geek megszállottságának tárgya pedig lehet bármi a művészettörténettől a kertészkedésig, viszont a kifejezés a legáltalánosabb értelemben a számítógépes embereket jelöli.

Forrás: [origo]
Bill Gates: csak szexiesen

Nerd vagy nörd: Másik, cikkünk elején is emlegetett szavunk, a nerd (ejtsd: nörd) ugyanígy vonatkozik számítógépes és nem számítógépes geekekre egyaránt. A kifejezést a Wikipédia szerint az ötvenes években alkotta meg egy amerikai író, és a geek fentebb taglalt jelentéséhez hasonlóan a társasági életből kimaradó szobatudós-okostojás jelentésben terjedt el, de a mindennapi használatban talán valamivel általánosabb értelemben van jelen, és inkább vonatkozik tudósokra is, mint számítógép-bolondokra. Mindkét kifejezés szleng, létezik melléknévi formában is, ami jelzőként használatos (geeky, illetve nerdy, ejtsd: "gíki" és "nördi"), a magyar nyelvben pedig remekül megfeleltethető a kocka vagy kockafejű kifejezésnek. Cikkünkben a továbbiakban csak a számítógépes geekek jelölésére alkalmazzuk ezeket a fordulatokat, ha esetleg nem, akkor azt jelezzük.

Különféle számítógépes létformák

Kockafejből sokféle van, és bár nem biztos, hogy ön mindegyikkel találkozik, de azért nem árt, ha megismeri a legfontosabbakat.

Hacker: Az átlagember valamilyen elvetemült gonosztevőnek képzeli a hackert, aki számítógépes hálózatokat tör fel, és onnan értékes adatokat lop. Ez azonban nagyon merev általánosítás: a geek-szcénában a hacker a legnagyobb tudású szakember, egyfajta guru, valami olyan figura, mint a Mátrix-ban Neo, aki előtt nincs titok, nincs akadály. Neo gonosz? Hát persze hogy nem. A "jó szándékú" hackerek egyenesen segítik az informatikai rendszerek biztonságának fejlődését, mivel folyamatosan próbára teszik azokat: őket tiszteli a geek-társadalom "fehér kalapos" hackerként. Ennek alapján nem nehéz kitalálni, hogyan nevezik a cyberbűnözőket, de az általános vélekedés szerint a szürke kalaposak vannak a legtöbben. Már csak azért is, mert a mások rendszerébe való behatolást, jó szándék ide vagy oda, a legtöbb országban a törvények büntetik.

Scriptkölykök: A hacker is kezdi persze valahol, és az ártalmatlan, egyszerű scriptnyelven megírt "tolvajkulcsokkal" próbálkozó amatőröket script-kiddie-nek (szkriptkölyök vagy -suttyó) titulálják.

Wannabe: Ha már szóba jöttek a kezdők, nem mehetünk el amellett, hogy nem születik mindenki kockának. Az idősebb mesterek szavain csüngő, lesötétített gyermekszobájuk rejtekében a monitor előtt gúvadva pár soros programocskákat fabrikáló, lazánál is lazábbnak tűnő, jellemzően kora tizenéves (idősebb korban már kellemetlen...) figurákat nevezi a geektársadalom wannabe-nak (ejtsd: vanabí), ami az angol want to be, vagyis "szeretne lenni" kifejezés szleng-változata.

Cracker: Programok, másolásvédelmi rendszerek feltörésével és terjesztésével foglalkozó, fekete kalapos hacker, aki nélkül nem lenne ingyen Windowsunk, és nem néznénk meg a mozipremier előtt a legújabb filmeket. (Mármint nem mi, hanem, ööö, úgy általában, akinek van, és ilyet csinál.)

Forrás: Wikimedia Commons
Sergey Brin: csak lazán

Gamer vagy gémer: Az ember szeret játszani, és ezzel a geek sincsen másként. Mi mással játszhatna egy kocka, mint a számítógéppel? A számítógépes játékok megszállottja nem feltétlenül tud programozni is, de addig egészen biztosan eljut, hogy össze tudja szerelni és be tudja állítani a lehető legizmosabb PC-konfigurációt, hogy azon aztán pár billentyű villámgyors leütésével elintézze a legádázabb ellenséget is a kedvenc játékában. A gamereket ma már egyenesen cyber-sportolóként tisztelik a szcénában: egy ideje már nálunk is minden évben megrendezésre kerül a World Cyber Games hazai döntője, ahol a legjobbak hálózatban játszanak egymás ellen, és a győztesek a nemzetközi megmérettetésre jutnak tovább. Persze nálunk nincs könnyű dolga az átlagos gémernek, hiszen koreai vagy amerikai ellenfelei profik, vagyis a számítógépes játékból élnek.

Noob: A kezdő gamert nevezzük noobnak, ami a newbie, vagyis újonc szlengváltozata, és onnan ismerszik meg, hogy miután belépett a játékba, pár másodpercen belül elhalálozik. A profik egyenesen lenézik őket, és gyakran pólójukon hirdetik, hogy "Noobokat eszem reggelire."

Rendszergazda, System Operator: Az a fickó, netán hölgy, aki gondoskodik róla, hogy az ember számítógépe működjön, vagyis hogy megkapja a leveleket, hogy ne árasszák el a gépét a vírusok, vagy hogy ha már elárasztották, akkor ne váljon a masina teljesen használhatatlanná. Nem árt jó kapcsolatot ápolni vele, hiszen élet-halál ura a hálózaton: ha nem hiszi, olvassa el a téma klasszikusát, A pokoli operátor naplóját. Annak pedig biztosan nagyon örül majd, ha felköszönti és megajándékozza valami aprósággal rendszergazdák napján, vagyis július utolsó péntekén.

Coder, kóder, avagy a programozó: Az informatikában az a csodálatos, hogy a megfelelő ismeretek birtokában az ember mintegy isteni erőre tehet szert, hiszen a semmiből alkothat működő, sőt, akár önálló életet élő kreatúrákat: a szoftvereket. Ezzel foglalatoskodik a coder, aki fáradságot nem ismerve (vagy kávéval, energiaitallal elhessegetve) ezerszám rója a programsorokat, rajzolja a folyamatábrákat.

Az IT-milliomos: A világ ura. Na jó, nem feltétlenül, de jó eséllyel beleszólása van abba, hogy milyen irányt vesz a globális gazdaság vagy a fogyasztói kultúra fejlődése. Gondoljunk csak Bill Gatesre, a Microsoft alapítójára, Sergey Brinre és Larry Page-re, a Google-t létrehozó agytrösztökre, vagy Steve Jobsra, az Apple első emberére, aki az egygombos egeret és az iPod zenelejátszót adta a világnak. Az igazi geek, legyen bár mérhetetlenül sok pénze, flottányi magánrepülőgépe vagy jachtja, soha nem növi ki a geekséget. Ha vet egy pillantást Gates kötött pulóverére és kisfiús mosolyára, Sergey Brin gyűrött pólójára és hülye frizurájára, vagy Steve Jobs kedvenc farmernadrágjára, azonnal megérti, miről van szó.

Ismerje fel a geeket!

Talán már a fenti leírás is segített, de az alábbi külső jegyek sokat segíthetnek egy kocka beazonosításában.

Forrás: [origo]
Steve Jobs: csak farmerben

Stílus: Általánosságban megállapíthatjuk, hogy a geek, mint értelmiségi, megjelenésében a lazaságra törekszik (amit a felületes külső személélő könnyen tekinthet igénytelenségnek), hiszen nem külsejéből, hanem az eszéből él. Sajnos ez a hozzáállás könnyen elvághatja érvényesülésének útját bizonyos körökben (például: nők), amit a geek azzal kompenzál, hogy csak saját köreiben szocializálódik (ott legalább értik, amit beszél). Persze az sem kizárt, hogy a geek kimondottan jól öltözött, sőt, trendi: míg előbbi, hanyag típust az általános sztereotípia szerint kimondottan a műszaki és informatikai karok kollégiumainak környékén lehet fellelni, addig utóbbit a designer-bútorokkal berendezett belvárosi kávézók asztalainál tekinthetjük meg leggyakrabban, wifizés közben.

Szemüveg: Az igazi geek elmaradhatatlan kelléke. Minél vastagabb a kerete és az üvege, annál hitelesebb. Magára valamit is adó geek soha nem tesz fel kontaktlencsét az egész napos monitorbámulástól gyulladt szemeire.

Övtáska: Ha nem lenne övtáska, hol tartaná az egyszeri geek a PDA-ját, telefonját, zseblámpáját, szerszámkészletét, vagyis mindazt, amire bármikor, halaszthatatlanul szüksége lehet?

Frizura: A geek frizurája igen változatos lehet. Klasszikus geek-külsőt kölcsönöz az embernek a kisfiús, lenyalt, bili- vagy bármilyen ehhez hasonló séró, amivel nem tűnik ki a mezőnyből egy általános iskolás tanulmányi versenyen (erre megint csak jó referencia a korai Bill Gates). A lazább kockák előszeretettel eresztenek hosszú loboncot, amely letűnt idők hippijeihez vagy napkeleti bölcsekhez teszi őket hasonlatossá, főleg, ha stílusosan hosszú, sűrű szakállal egészítik ki eme hajviseletet. A gyakorlatiasabbak a másik végletet választják, és rövidre gépeltetik a hajukat, így egyrészt kevésbé izzadnak nyáron a szerverszobában, másrészt a rövid haj jobban kiemeli menő, vastag keretes szemüvegüket.

Geek-póló: Egyszerűen nem tudjuk máshogy nevezni a kockák számára gyártott, vicces feliratokkal, ábrákkal, üzenetekkel ellátott pólókat, amelyeken lehetnek kódsorok, matematikai képletek, vagy bármilyen egyéb, számukra értelmezhető dolog. A ruhadarab megint csak remek kiegészítője a farmernadrágnak, és kigombolt kockás ing alatt is jól mutat.