Winchester-utódok a Toshibától

Vágólapra másolva!
A japán gyártó jövő tavasszal kezdi el gyártani 32-128 gigabájt adat tárolására képes flashmemóriás meghajtóit, amelyek egyebek mellett energiatakarékosabbak, és halkabb működést biztosítanak a hagyományos merevlemezeknél.
Vágólapra másolva!

A Toshiba a jövő év elején kezdi el gyártani a flashmemóriás (SSD) meghajtókat, amelyek a hagyományos, mágneses adattárolási technológiát használó merevlemezeknél optimálisabb tulajdonságokkal bír. Ezek egyike a gyorsabb működés (és rendszerindulás), a könnyű súly, a kisebb energiafogyasztás, és a teljesen csendes működés.

Ráadásul mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, a meghibásodás, sérülés esélye is kisebb - ami különösképp mobil eszközöknél fontos. A gyártó egyébként egymillió órányi hibátlan működést prognosztizál a flash-merevlemezeknek, bár a cég közleményében lévő kacifántos jogi fogalmazásból az is kiderül, hogy ezt az időtartamot nem garantálja, csak statisztikailag tartja valószínűnek a Toshiba.

Az SSD-meghajtókat 32, 64, és 128 gigabájtos kapacitású változatban lehet majd megvenni laptopokban, illetve mobil eszközökben használatos, 1,8 és 2,5 colos kivitelben, melyeket elsőként a Las Vegas-i CES kiállításon mutatnak be januárban, áruk egyelőre nem ismert.

A winchestert kiváltó flashmemóriás meghajtóval ugyan már egy ideje lehet noteszgépet vásárolni, ám az új fajta háttértárak magas áruk miatt egyelőre nem terjedtek el, illetve jellemzően a merevlemezekénél tipikusan kisebb tárkapacitású változatban kínálják ezeket (az Asus általunk is kipróbált olcsó PC-jébe is mindössze 4 gigabájtos flashmeghajtót építettek be).