Fájlokat szűr a winchestergyártó

Vágólapra másolva!
A fájlok interneten keresztüli távoli elérését kínálja tulajdonosának a Western Digital (WD) hálózati winchestere - a cég azonban a napokban letiltotta a médiafájlok ilyen jellegű megosztását. Ezzel a lépéssel az eszköz funkcionalitás a jelentősen csorbult - kiváltva a felhasználók felháborodását.
Vágólapra másolva!

A WD az év elején doba piacra My Book World Edition II márkajelzésű, külső merevlemezeit, melyek komoly, 500 és 1000 gigabájtos tárkapacitású változatban kaphatók. A prémium kategóriás modellek egyedi funkciója, hogy működő internetkapcsolat esetén akkor is elérhető tartalmuk, ha a hozzájuk csatlakoztatott PC-t kikapcsolják. Tulajdonosuk nem csak az otthoni hálózat bármelyik gépéről, de akár ismerőseitől, munkahelyéről is hozzáférhet a merevlemezen tárolt fájlokhoz az Anywhere Access névre hallgató online szolgáltatás használatával.

A napokban azonban a WD jelentősen lekorlátozta a szolgáltatás használatának lehetőségeit, melynek eredményeként többek közt az AVI, MP3, OGG, MPG és WMV médiafájljaikat, és további harmincféle formátumú állományt nem tudnak elérni a felhasználók többé távolról. A Western Digital honlapján is feltüntetett szigorítást a vállalat azzal indokolja, hogy nem tudják leellenőrizni, hogy a szolgáltatást használók nem illegális kópiákat terjesztenek-e a kis fogyasztású szerverként funkcionáló winchesterek segítségével.

Ugyanakkor a vállalat érvelése is támadható, mivel nem csak, hogy önkényesen tiltották le a médiafájlok csaknem mindegyikét, még a legálisan beszerzett, másolásvédett zene- és videofájlokat sem tudják többé elérni távolból a felhasználók. Bár a termék honlapján már feltüntették a korlátozás tényét, a hálózati My Bookok korábbi vásárlóit kényesen érinti mindez, így az ügy várhatóan még nem zárul le. A Wired egyik szerzőjének blogján viszont már beszámolt arról, hogy hackerek már kétféle megoldást is találtak a korlátozás kijátszására.