OLPC: mégsem költözik a Linux mellé az XP

Vágólapra másolva!
A Microsoft cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a százdolláros laptop alapszoftverét jelentő Linux mellé telepíthető verziót fejlesztenének a Windows XP-ből.
Vágólapra másolva!

A fenti hírről szerdán az OLPC-projekt atyja, Nicholas Negroponte számolt be, aki elmondta, az Intel processzoros Mac számítógépekhez hasonló megoldást terveznek, amely segítségével az olcsó laptop bekapcsolásakor a felhasználó döntheti el, hogy Linuxot vagy Windowst kíván használni.

Egy nappal később a Microsoft bejelentette, hogy nem is terveznek ilyen megoldást az XO-laptopra, noha korábban valóban vizsgálták ennek lehetőségét - számolt be a ZDNet Microsofttal foglalkozó tematikus blogja. A szoftveróriás szóvivője szerint a cég nem fejleszt dual-bootos megoldást az XO laptopra, a Windows XP-ből egy olyan verzió készül, amely egyedüliként futtatható majd a szegény országokban élő gyermekeknek szánt laptopon - ennek tesztelése januárban kezdődik meg.

A százdolláros néven elhíresült laptop körül az utóbbi napokban kisebb botrány alakult ki, amelyet az indított el, hogy az Intel mindössze fél évnyi tagság után kiszállt az OLPC-projekt működését koordináló kuratóriumból. Negroponte szerint az Intel inkorrektül járt el, mivel saját fejlesztésű olcsó laptopjának megrendelésére próbált rávenni olyan országokat, akik korábban az XO mellett tették le voksukat. A processzorgyártó azonban úgy nyilatkozott, a partnerségnek az vetett véget, hogy az alapítvány a Classmate PC támogatásának megszüntetését várta el a cégtől, ami szerintük nem jó megoldás, mivel a fejlődő országokat enm csupán egyféle hardverrel lehet PC-hez juttatni.