A második legszebb buszszimulátor

Vágólapra másolva!
Újabb buszszimulátoros álomjáték jelent meg - ám ahogy elődje, ez is ad okot csalódásra. Sajnos, még az irányíthatóságnál is rosszabbak a hangeffektek, bár kétségtelen, az európai (vélhetően német) környezet sok mindenért kárpótol.
Vágólapra másolva!

Lehetetlen irányíthatóság, látványosan félrecsúszott hangeffektek, kínos jelenetek a kanyarokban, és számos hasonló apróság bosszantja a nagytestű járművek rendíthetetlen híveit a német Bus-Simulator 2008 nevű játékban. Ugyanakkor a korábban már tesztelt szimulátorhoz képest izgalmas újdonságok is előbukkannak, úgysmint egyenként nyitható ajtók, csuklós busz, európai környezet, és egész jól megformált utazóközönség - igaz, ez utóbbiak néhány archetípusból állnak, így nagyjából minden második férfiutas szürke öltönyös körszakállas, aki az óráját nézegeti, és a narancssárga ruhás légikisasszonyok is párban járnak.

Már a játék indításánál gondok adódhatnak (hacsak nem tudjuk mi az a linienverkehr). Először egy játékoskaraktert kell létrehoznunk: ezt a Spielstarten menüpontban tehetjük meg. Majd keressük meg a Fuhrpark menüt, és válasszuk ki az első buszt (a demóverzióban sajnos csak ez választható). A kiválasztás után a jobb oldali menüből a Bus mieten-re kattintva egy ezer eurósért már miénk is a színes járgány. Figyelem! Utána még aktiválni is kell a buszt a Bus aktivieren-re klikkelve. Ezután a Linienvekehr-t válasszuk, itt tudunk útvonalat nézni magunknak. Itt is csak az első lehetőség választható a demóverzióban. Ezek után már indítható a játék.

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése a Szoftverbázisról

Óvatosan kanyarodjunk a busszal, mert a jobb-bal nyilak megnyomására a kerekek átmenet nélkül rögtön maximálisan elfordulnak: nagy sebességnél lehetetlen egyenesben tartani a buszt. Igaz, lassan haladva, a megállókban jól jön a hirtelen fordulékonyság. Míg az amerikai játékban minden rossz mozdulatra össze-vissza sikongattak az utasok, itt néma csend honol egy-egy izmosabb padkázásnál, vagy 80-nál való vészfékezésnél is. Ám ha belerohanunk a megállóban álldogáló emberek közé, azt már nem tűrik, sőt, a jön a rendőr, és elviszi a kegyetlen sofőrt.

A program indítása kifejezetten lassú és nehézkes (egy ideig azt hittük, hogy le is fagyott a játék). Érdemes figyelni arra, hogy játék közben nehogy taszkot váltsunk, nem minden videokártya viseli el a hirtelen ugrabugrálást. Ja... És ha valaki érti a német nyelvet, előnyben van - ha nem, akkor Desktop-Symbol erstellen!