Látomás az új Windowsról

Vágólapra másolva!
A Windows 7 szelleme járja be az internetet: már a fájlcserélőkön is terjesztenek kamu-változatot az állítólagos Vista-utódból, és videó is van róla. Vagyis nem lehet tudni, miről, csak egy biztos: a világ ki van éhezve egy új Windowsra, ami jobb, mint a Vista.
Vágólapra másolva!

Még január közepén indultak meg az első találgatások a Windows Vistát követő új operációs rendszerről, amelynek előzetes tesztverzióját a Microsoft állítólag már szét is küldte a hardvergyártóknak. A szóban forgó szoftver a Windows 7 Milestone 1 Build 6.1.6519.1 nevet és sorozatszámot viseli, és egy alfa változata a korábban Vienna és Blackcomb kódnevet viselő Vista-utódnak.

Nehéz követni? A lényeg az, hogy az amerikai informatikai sajtó meg nem nevezett forrásokra hivatkozva világgá kürtölte a hírt: a Microsoft nem bajlódik tovább a Windows Vistával, hanem rohammunkában dolgozik annak utódján, amelyet már jövőre, egész pontosan 2009 második felében megjelentet - ez lesz a Windows 7.

Senki sem tudja, mikor érkezik

Ezt a homályos értesülést egy kisebb windowsos szájt nemrégiben a Microsoft szóvivőjével váltott e-mail-interjúra hivatkozva törte le a lelkesedést: nem lesz Windows 7 2009-ben, mivel a cég még legalább három évig dolgozik annak fejlesztésén. Vagyis új operációs rendszer legkorábban 2011-ben jön ki a redmondiak kezei közül.

A Windows 7 híveit azonban ez sem tudta eltántorítani, és a magukat bennfentesnek nevező, de továbbra is névtelenül információt szivárogtató források azóta is izgalomban tartják az internetezőket. Január 20-án a Neowin.net internetes fórumon egy felhasználó részletes leírást közölt az általa birtokolt tesztpéldányról. A titokzatos fórumozó fel is fedett néhány technológiai részletet: többek közt azt állította, hogy az új operációs rendszer az elindulásnál kevesebb memóriát használ majd (480 megabájtot, mások korábban 40-et emlegettek), átláthatóbbá teszi majd a rendszer elemeinek kezelését, és a grafikus felületre integrált gadgetek (minialkalmazások) mellett új notesz és számológép is kerül majd bele.


Olyan mint a Vista, ez lenne a Windows 7?

A történethez még hozzá tartozik az is, hogy a fórumozó hamarosan törölte a hozzászólását, amit az egyik rendszergazda közölt le újra a szájton. Egy másik, nem sokkal később felbukkanó hozzászóló megerősítette a korábban elhangzottakat, és a Windows 7 Vistához képest változatlan grafikai megjelenését azzal magyarázta, hogy azt csak a legutolsó, harmadik Milestone-verzióban alakítják át majd az új változatra.

Lehet, hogy kamu

Végeredményben még mindig ott tartunk, hogy hisszük is meg nem is az új Windowsról szóló információkat. Egyelőre jobb mindezt fenntartásokkal kezelni, beleértve azokat a képernyőmentéseket és videókat is, amelyeket egy kínai blogger terjeszt, és amelyek leginkább úgy néznek ki, mintha egy átfeliratozott és grafikus felületében némileg átszabott Windows Vistát látnánk. A remegő kamerával felvett amatőr Windows 7-felvételekre már meg is érkezett a méltó válasz a YouTube-on: egy "Brooks" nevű felhasználó úgy filmezte le a Windows Vistát, hogy arra egy Windows 8 címkét ragasztott.

Forrás: [origo]
Egyelőre csupán ez a kép minden bizonyíték

Időközben a torrentszervereken is felbukkant az állítólagos hetes Windows, de a 2,17 gigabájtos lemezkép-állomány csak egy átverés: valójában nem tartalmaz semmit, csak méretes adatfájlokat állított össze valaki. Hogy teljesebb legyen a kép, mellette már az állítólagos Windows 7 bemutatófilmek is terjednek a fájlcserélőkön - de persze ezeket sem sikerült még senkinek lejátszania.

Az egyelőre nem derült ki, hogy valójában milyen Windows-változatból származnak a YouTube-ra feltett képek és screenshotok. A ZDNet egyik elemzője, Ed Bott elképzelhetőnek tartja: a Microsoft, ha nem is egy teljesen új operációs rendszeren dolgozik, de most fejezi be azt a munkát, amire a Windows Vista elsietett kiadásával nem volt ideje. Az elemző ezzel a Vistát hasonló szerepben látja, mint amilyet a Windows Millenium Edition töltött be: azt is sokáig fejlesztették, senki nem szerette, és hamarosan leváltotta a Windows XP - amit a legtöbben mind a mai napig használnak.

Rossz fényt vet a Vistára

Az egész Windows 7-sztori viszont még akkor is nagyon rossz fényt vet a Vistára, ha minden alapot nélkülöz. Év eleji összegzésében az egyik amerikai szaklap egyenesen a 2007-es év legnagyobb informatikai buktái közé sorolta az operációs rendszert, amely helyett a Dell számítógép-gyártó "visszakönyörögte" a gépeire az XP-t, hogy ne csak annak előtelepített változatával kelljen árulnia a masináit. A Vista presztízsének az sem tett jót, hogy az InformationWeek egyenesen petíciót indított ellene - vagyis elődje, az XP megmentéséért, amelyet az eredeti tervek szerint a Microsoft idén nyáron vonna ki a forgalomból.

Való igaz, a Vista legnagyobb ellensége az elődje, hiszen az operációs rendszer nem hozott olyan sok újítást, ami miatt a vásárlók rohantak volna érte a boltba, hardverből viszont erősebb kell alá - amit főleg azok éreznek meg, akik komolyabb, erőforrás-igényes munkákat végeznek a gépükkel. Manapság pedig már csak azért is érzékenyen reagálnak az ilyesmire a vevők, mert nem az asztali, hanem a noteszgépek az elterjedtebbek, amelyeket csak korlátozottan, és sokszor drágán lehet bővíteni.

Forrás: [origo]
Ez a kép sem árul el többet

Az új operációs rendszer bevezetésekor nem csak hogy sokaknak csalódást okozott, de a megfelelő illesztőprogramok hiánya miatt sok perifériát egyáltalán nem lehetett vele használni - bár való igaz, annak idején az XP megjelenésekor is hasonló problémák adódtak. A Microsoft ráadásul nem is koncentrált a bevezető reklámkampányban arra, hogy a Vista praktikus előnyeit ismertesse meg a felhasználókkal, csupán azt sulykolta, hogy valami igazán nagyszerű dolog jön - ezzel mintegy fokozva a csalódást, hiszen a felhasználók örömujjongása elmaradt.

Ilyen körülmények között érthető, hogy a legtöbben kitartanak az XP mellett, vagy - akik egy kicsit jobban értenek hozzá - egész egyszerűen átállnak Linuxra, vagy Macintosht vesznek. Ám a többség - és az egész Windows 7-mizéria leginkább erre hívja fel a figyelmet - egész egyszerűen csak egy jobb Windowst szeretne: a legjobban tehát akkor járna mindenki, ha most tényleg összedobnának egy ilyet Redmondban. Egyelőre azonban új Windows nem jön, csupán a Vista első javítócsomagja, az SP1 - az viszont lehetséges, hogy már februárban.