Beüzemelték a leggyorsabb polgári szuperszámítógépet

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb teljesítményű, civil tudományos kutatásokat támogató szuperszámítógépét helyezték üzembe pénteken a németországi Jülich Kutatási Központban (FZJ).
Vágólapra másolva!

A JUGENE összesen 16 telefonfülke-nagyságú szekrényt foglal el és 65 536 processzor van benne. Másodpercenként 167,3 billió matematikai művelet elvégzésére képes. Ez akkora teljesítmény, mintha minden egyes ember összehangoltan és meghatározott sorrendben több mint 30 ezer műveletet végezne el másodpercenként.

A hatalmas gépteremben felállított szuperszámítógépet Jürgen Rüttgers, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke indította el, és két "testvérével" (JUMP, JUBL) együtt európai kutatócsoportok dolgoznak majd vele.

Pályázni kell a gépidőt

A gépeket olyan feladatokra használják, amelyeket a klasszikus kísérleti módszerekkel nem lehet elvégezni, mert túl drága lenne, vagy fizikailag-technikailag kivitelezhetetlen, vagy etikai problémákat vetne fel. A jülichi szuperszámítógépek használatára pályázni kell, egy független bizottság dönti el, hogy melyik csoport dolgozhat és mennyi gépidőt kap.

A bizottság kizárólag civil, tehát nem kormányzati megbízásból folytatott hadászati vagy nemzetbiztonsági célú kutatási terveket fogad be. Az FZJ honlapján olvasható ismertető szerint a projektek között van például a galaxis- és csillagképződést vizsgáló kutatás, a földrétegek mozgását elemző vizsgálat és tűzvédelmi kiürítési tervek optimalizálását szolgáló szimulációs kísérlet.

Amerikában van a listavezető

A JUGENE a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép Európában. Az IBM fejlesztése, a BlueGene család második, P-jelzésű generációjának első darabja. A világ legerősebb számítógépes rendszereit rangsoroló listán (www.top500.org) a második helyen áll. Az első az IBM és az Egyesült Államok Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatalának (NNSA) közös fejlesztésű, BlueGene/L típusú szuperszámítógépe.