Olcsóbb lesz a Vista

Vágólapra másolva!
A Windows Vista első szervizcsomagjának érkezésével márciusban csökken az egyes változatok ára. A csökkenés egyes esetekben akár 20 százalékot is jelenthet, de a változások országonként eltérnek. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a Vista SP1 megjelenésével az operációs rendszer számos dobozos és upgrade verziójának ára csökken majd, esetenként akár 20 százalékkal is. Más országokban még jelentősebb lesz az árcsökkenés. A lépést azért időzítették az SP1 megjelenéséhez, mert a Microsoftnál szemlátomást úgy gondolják, hogy a szervizcsomag sok olyan problémára megoldást ad, amely eddig hátráltatta a Vista értékesítését. Steve Ballmer, a cég elnök-vezérigazgatója február 27-én az eWeeknek adott nyilatkozata ékes példa minderre: "Sokat haladtunk a Windows Vista fejlesztésével. Azt hiszem, a Vista SP1 olyanfajta mérföldkő, amelyből az emberek látni fogják, hogy hol tartunk". Ezen kívül a Vista piaci terjedését lassítja az a fontos tényező is, hogy az XP harmadik szervizcsomagjának megjelenése is nemsokára esedékes lesz.

Az Egyesült Államokban az árcsökkentések leginkább a Vista Home Premium és a Vista Ultimate változatokat érintik majd. A Home Basic dobozos változatának amerikai kiskereskedelmi ára változatlanul 199 dollár (kb 34 ezer forint) marad, míg az upgrade verzió 99 dollárba kerül. A Home Premium dobozos verziója 239 dollár marad, de az upgrade változat ára 30 dollárral, azaz 19 százalékkal csökken 129 dollárra. A Vista Business verziók ára marad 299 és 199 dollár, de a Vista Ultimate dobozos verziójáért 20 százalékkal kérnek kevesebbet. Ennek ára 319 dollár lesz, azaz 80 dolláros a csökkenés, míg az upgrade 40 dollárral kerül majd kevesebbe, így lesz 219 dollár.

Forrás: [origo]

Az Egyesült Királyságban még jelentőseb leárazással is találkozhatunk majd. Itt a Vista Ultimate majdnem 44 százalékkal lesz olcsóbb, 101,68 fonttal zuhan majd az ára 131,92 fontra - azaz kb 45 ezer forintra. A fejlődő piacokon is jelentős csökkenés várható, például Dél-Afrikában a Vista Home Premium dobozos változata 41 százalékkal lesz olcsóbb, 2912 randról 1700-ra (38 ezer forint) módosítják majd az árát. A várható hazai árcsökkenésekkel kapcsolatban megkerestük a Microsoft Magyarországot. Amint megkapjuk tőlük a szükséges információt, azt közöljük oldalunkon.