Új operációs rendszert mutatott be a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Singularity nevű operációs rendszer nem a Windows utóda: tudományos célra készítették a redmondi szoftvercég kutatási részlegénél.
Vágólapra másolva!

A Microsoft szerdán, saját, TechFest 2008 nevű szakmai rendezvényén rántotta le a leplet az új operációs rendszerről és a hozzá tartozó fejlesztőeszközökről. A Singularityt bárki letöltheti és kipróbálhatja, azzal a megkötéssel, hogy csak tudományos és non-profit célra használható. (A szoftver hivatalos weboldala itt található.)

A rendszerrel kapcsolatban nyilatkozó fejlesztők a ZDNet beszámolója szerint azért írtak teljesen új szoftvert, mert el akartak szakadni a Windowsban vagy a Linuxban alkalmazott több évtizedes technológiáktól. A C# nyelven írt operációs rendszert sokkal könnyebben, rugalmasabban módosítható, mint a már meglévőek, és lehetővé teszi a szoftverek viselkedésével kapcsolatos új paradigmák gyakorlati kipróbálását.

A beszámolók szerint a kísérleti operációs rendszer jóval gyorsabb, mint a jelenlegiek, és akár 30 százalékos teljesítmény-javulást lehet vele elérni bizonyos számításoknál. A szoftverből azonban nem lesz a Windows utóda: Rick Rashid, a szoftvercég kutatási részlegéért felelős alelnöke szerint úgy kell rá tekinteni, mint az autógyártók koncepció-modelljeire.