Harmincezerért jön az Atom-PC

Vágólapra másolva!
A folyamatosan csökkenő hardveráraknak köszönhetően várhatóan még az idén 200 dollár, vagyis 33-34 ezer forintnál alacsonyabb áron elvihetők lesznek az Intel új, Atom márkajelzésű olcsó processzorát tartalmazó, alapfunkciós asztali számítógépek.
Vágólapra másolva!

Bár azt a lapka fejlesztéséért felelős részlegének vezetője, Noury Al-Khaledy is elismeri, hogy az Atom lapkák teljesítménye nem éppen magas - az ezekkel felszerelt PC-k viszont tökéletesen alkalmasak internetezésre, DVD-zésre, vagy más alapvető feladathoz elegendőek, de például a HD-s tartalmak feldolgozásához már kevésnek bizonyulnak. Cserébe viszont még aktív hűtést sem igényelnek a lapkák.

Az Intel várakozásai szerint a fejlett országok piacán második, a fejlődő országokban elsődleges asztali komputernek szánt, a chipgyártó által "nettop" néven emlegetett masinák 200-250 dollár körüli áron debütálhatnak az idén, a későbbiekben azonban ennél is olcsóbban lehet majd megvenni ezeket.

A nettop gépeket a fejlődő országokban a Windows Vista lebutított, Starter elnevezésű verziójával, másut Windows XP-vel vagy Linuxszal kínálják majd, a PC-gyártók szabadon választhatnak majd az operációs rendszerek közül azonos ár mellett. Az Atom lapkák egyes verzióit olcsó laptopokba és mobiliternetező eszközökbe (MID) és beszerelik majd, melyek 250-300 dollár körüli áron lesznek majd hazavihetők.