Húsvéti játékválogatás, néhol nyulakkal

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban többen kérdezték tőlünk, milyen játékot érdemes laptopra letölteni a nagyszülőknél tartó, nem túl barátságos idővel kecsegtető húsvéti hosszú hétvégére a gyereknek. Bár a Jazz Jackrabbit sorozat óta nem született igazán jó nyulas játék, mégis megpróbáltunk idén is összegyűjteni egy marékra való ingyenes vagy próbaverzióban elérhető szoftvert. A játékoktól idegenkedőknek kikerestünk még pár mp3-ban ingyenesen letölthető hangoskönyves mesét, nyereményjátékunkon pedig A Spiderwick krónikákat nyerhetik meg könyv, vagy videojáték formájában.
Vágólapra másolva!

EASTER AVENGER

Forrás: [origo]
Letöltés - teljes verzió

A Tom és Jerry sorozatot idézően viccesen erőszakos Easter Avenger című játékban egy hímestojás indul bosszút állni az apját csokoládé tojássá változtató húsvéti nyuszi ellen. A játékosnak szigetről szigetre ugrálva és a menetrendszerűen érkező robottojásokat baseball ütővel és csokipisztollyal elhárítva kell végigjutnia a bájos fás, felhős pályákon. Bár a feladat egyszerűnek tűnik, néhány helyen meglepően nehéznek bizonyult továbbjutnunk. Az Easter Avengerhez mindenképpen ajánlott az egér használata, hiszen a játékos ezzel irányítja a fegyvere célkeresztjét - notebook touchpadjével meglehetősen nehéz a vezérlés.

SUPERCOW

Forrás: [origo]
Letöltés - próbaverzió

Gyönyörű tavaszi mezők előterében kell minden kincset összegyűjteni és minden ellenfelet ártalmatlanná tenni a Supercow-ban. A játékos által irányított szupertehén a farm lakóinak megmentésére indul, ám útját aljas tekintetű csigák és furkálódó vakondokok nehezítik. A szemgyönyörködtetően megrajzolt ugrálós játék leginkább egy bábfilmre hasonlít, így bátran ajánljuk akár a legkisebbeknek is a sok csengő-bongó összegyűjthető kincs és a könnyen leküzdhető pályák miatt. A letölthető próbaverzióval egy órát játszhat a játékos, a korlátozás nélküli verzió háromezer háromszáz forintba kerül.

LEGO DIGITAL DESIGNER

Forrás: [origo]
Letöltés - teljes verzió

Ez egy remek játék, ugyanúgy lehet építkezni benne, mint a valódi legókockákkal, ám azokat virtuális másaik helyettesítik, gyakorlatilag minden általunk ismert alkatrész elérhető. A Lego Digital Designer-ben az indítás után félkész építményekkel is dolgozhat a felhasználó, de ha elég profinak érzi magát, teljesen önállóan is összerakhat bármit - ráadásul nem is köti kezét a rendelkezésre álló legókockák száma, ezekből ugyanis korlátlan (virtuális) darab van a programban.

A kezelés az egérrel, illetve a billentyűzeten lévő nyilakkal (plusz a Del és Shift billentyűkkel) történik, és némi megszokást igényel. A valódi legóból biztosan könnyebb kirakni bármit, de kísérletezésre ez az ingyenes program is tökéletes gyereknek és felnőttnek egyaránt - eléggé rá lehet kattanni.

GISH

Forrás: [origo]
Letöltés - próbaverzió

Bármennyire szürreálisan hangzik, hogy a Gish ügyességi játék hőse egy öt kilós kátránygolyó, akinek a barátját elrabolták, mégis tökéletesen fedi a valóságot. Azt pedig tényleg csak pár perc játék után lehet elhinni, hogy az elképzelés működik, sőt a Gish az egyik legszerethetőbb független játék az utóbbi évekből. A csúszni, tapadni és ugrani képes pacával logikai és ügyességi feladatok megoldásával juthat át a játékos az egymást követő pályákon, egyre közelebb kerülve Brea kiszabadításához.

A játék demó verziójában csupán a játék első pár pályája és egy nagy ugrálós játszótér található meg, ám 3300 forintnak megfelelő dollárért megvehető a korlátok nélküli teljes verzió a Cronic Logictól.

DE BLOB

Forrás: [origo]
Letöltés - teljes verzió

Aki valaha szeretett volna egy egész várost tarkára varázsolni, a De Blob című játékprogrammal kiélheti vágyait! Egy igyekezettől lógó nyelvű, elhízott idegennel kell felfalnunk az Utrecht utcáin lődörgő embereket, hogy a belőlük kinyert különböző színanyagok segítségével színpompásra varázsolhassuk az egyhangúan szürke várost. Az általános iskolában tanított additív színkeverés itt is működik: egy vörös ember meg egy kék ember lilát hoz ki, egy piros és egy zöld sárgát- egyes épületek pedig más színkombinációt kívánnak meg, a pálya elején mellettünk magasodó templomot például illik rögtön vörösre festeni. Minden befesthető amúgy: az épületeken kívül fákat és autókat színezhetünk ki és még mi is festéknyomokat hagyunk magunk után.

A főhőssel akcióra is kényszerülünk - a zselésen gördülő, emberek felfalása után egyre méretesebb testet vékony pallókon vagy hidakon kell átgördíteni, néha több hórukk után sikerül csak egy ilyen manőver. A fekete mundérban felénk szaladó rendőröket tanácsos átugrani - ha megeszünk egyet, feketére váltunk és addig nem is tudunk újabb színeket kikeverni magunkon, amíg tisztára nem mossuk magunkat a hidak alatt csorgadozó vízben.

RACING PITCH

Forrás: [origo]
Letöltés - teljes verzió

A világ egyik első hangirányítású játékában, a Racing Pitchben a gyerekszobákba szánt, műanyag versenypályán kell versenyezni. Az autó irányítása mikrofonon keresztül történik: a motor hangját kell minél pontosabban imitálnia a játékosnak, ezáltal fékeznie és gyorsítani a járművet. A kormánykereket el is lehet teljesen felejteni, a versenyautó ugyanis egy sínen halad, bár nagy sebességnél ki tud sodródni, a nehezebb játékmódban viszont még váltani is kell - ugyancsak torokból.

A férfi és női játékosok számára itt is eltérő karakterek választhatók, nagyjából öt perc próbálkozás után mindenki begyakorolhatja az ideális berregést A program gépigénye nem túl nagy, gyengébb konfiguráción is elfut probléma nélkül. Grafikája nem túl szép, de vicces, és ugyancsak ingyenes.

FIZZBALL

Forrás: [origo]
Letöltés - próbaverzió

Az ügyességi elemeket felvonultató Fizzballban állatokat kell összegyűjtenie egy őrült tudósnak furcsa találmánya segítségével. Az eszköz a Fizzball névre hallgat, s három dologra képes: a stabil felületekről lepattan, a gyengébbeket összezúzza, a szerveseket pedig összegyűjti magában. Ebből tapasztaltabb játékosok már sejthetik, hogy a klasszikus BreakOut egyik klónjáról van szó, amelyben egy folyamatosan pattogó labdával kell téglákat összezúzni. A téglák helyett hordók, kerítések és ládák találhatóak a program hatvan percig használható demójában.

A pályán szabadjára engedett fizz-labda minél több dolognak pattan neki és minél több állatot fal fel, annál nagyobbá válik, a terjedelmesebb élőlényeket pedig csak azután tudja bekebelezni, ha elég sok kicsit elfogyasztott már.


SECRET MARYO CHRONICLES

Forrás: [origo]
Letöltés - teljes verzió

Super Mario némi manga-beütéssel: ebben a programban a derék olasz vízvezeték-szerelő helyett egy ázsiai képregényből szökött fiúcskával lehet mászkálni, de a hátterek, a pályák és még az ellenfelek is a nagy elődre hajaznak. A Secret Maryo Chroniclesben rengeteg pálya van, nem maradtak ki belőle a rejtett szintek sem, ráadásul teljesen ingyenes.

X-MOTO

Forrás: [origo]
Letöltés - teljes verzió

Olvasóink jelentős részének cseng ismerősen az ElastoMania nevű program, az amatőr fejlesztésű magyar játék hozta be a köztudatba az oldalnézetből látszódó krosszmotorozást. Az X-Moto című multiplatformos játék ennek a programnak a továbbfejlesztése: számtalan élvezetes, illetve idegtépő pályája van, a grafikáját a fejlesztés évei alatt jelentősen feljavították. Lehet, hogy nem mai ötlet, de az élethű fizikának köszönhetően még ennyi év után is élvezetes 2D-ben motorozni.

Ha nem vágyik játékokra

A hagyományosabb jellegű unaloműzőkre vágyóknak a Magyar Elektronikus Könyvtár ingyenes hangoskönyv kínálatát ajánljuk figyelmébe. A gyerekeknek való tartalmak közül itt fellelhető többek közt Benedek Elek Többsincs királyfi és más mesék, az Alice csodaországban, Karinthy Frigyes Így írtok ti-je, Arthur Ransome Fecskék és Fruskák, a felfedezők-je, vagy Saint-Exupéry A kis herceg-e is.