Hiány miatt drágul a laptop-akkumulátor

Vágólapra másolva!
A Dell bejelentése szerint az egyik jelentős távol-keleti gyártóüzemben bekövetkezett tűzeset nyomán világszerte hiány mutatkozik a laptop-akkumulátorokból, ami az áramforrások árának emelkedését eredményezi.
Vágólapra másolva!

A HP után a világ második legnagyobb számítógép-gyártójának számító Dell bejelentette, hogy emelni fogja a noteszgépekhez megvásárolható akkumulátorainak árát. A komponensekből ugyanis hiány mutatkozik, amely részben egy március eleji tűzeset következménye, amely az LG egyik dél-koreai üzemében következett be, ahol várhatóan két-három hónap múlva indulhat meg újra a gyártás - számolt be a Reuters.

Ugyanakkor a Dell szóvivője elmondta, egyelőre csak a külön megvásárolható akkumulátorok árát emelték meg, az új laptopokkal együtt szállított példányokét nem. A gyártó nem adott tájékoztatást arról, hogy az akkuk drágulása mennyiben befolyásolja a laptopok előállítási költségének alakulását.

A HP szóvivője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, jelenleg is vizsgálják a kiesett gyártósorok milyen hatást gyakorolnak majd a piacra, s jelenleg is alternatív beszerzési forrásokat keresnek. A Citigroup elemzője egyébként nem annyira borúlátó, a Reutersnek ugyanis elmondta, a laptopgyártók jó eséllyel kompenzálni tudják az akkumulátorok növekvő árát más komponensek, például a memóriamodulok egyre olcsóbbá válásának köszönhetően.