Az Nvidia fagyasztja a Vistát

Vágólapra másolva!
Az Ars Technica beszámolójából kiderül, hogy a Microsoft statisztikái szerint a Windows Vista lefagyásainak közel 30 százalékát az Nvidia cég illesztőprogramjai okozzák.
Vágólapra másolva!

Mindez egy olyan dokumentumban olvasható, melyet abban a folyamatban lévő perben kellett benyújtania a Microsoftnak a bíróság számára, amelyet a Vista-Capable-címkék kapcsán indítottak a szoftvercég ellen.

A adatokból kiderül, hogy a dokumentált fagyások 30 százalékát az Nvidia cég által készített illesztőprogramok okozzák. A Microsoft statisztikáját a Windowsba épített - kikapcsolható - online hibajelentő szolgáltatás által még 2007-ben beszolgáltatott adatokból készítették, azaz abban csak internetre kapcsolódó PC-k szerepelnek.

Az Ars Technica cikkében olvasható információk szerint a legtöbb probléma az Nvidia drivereivel akad, ezek okozzák a dokumentált lefagyások 28,8 százalékát. A Microsoft saját alkalmazásai 17,9 százalékban okoznak rendszerösszeomlást, s 9,3 százalékban az ATI, 8,8 százalékban pedig az Intel meghajtói álltak a problémák hátterében. 18,5 százalékban valamely egyéb cég szoftverkódja, 17 százalékban pedig ismeretlen hiba okozott lefagyást

A PC World szerzője szerint egyébként nincs szokatlan abban, hogy egy új operációs rendszerre írt friss (és béta verziójú) driverek még kiforratlanok, a számok mégis ijesztőek. A Microsoft számára az illesztőprogramok által okozott leállások nagyon kellemetlenek, hiszen a Windows Vista imázsát alaposan megtépázhatják, mivel a felhasználók fejében csupán az marad meg, hogy az operációs rendszer újfent leállt, a jelenség oka egyáltalán nem érinti őket.

(PC World)