Újabb olcsó laptop az Inteltől

Vágólapra másolva!
Hosszabb akkumulátoros üzemidő, strapabíróbb gépház, vízálló billentyűzet, fejlettebb vezeték nélküli képességek jellemzik az oktatási célokra szánt Classmate PC új változatát. A cég fejlesztői konferenciáján mini netező készülékekbe szánt Atom processzorait is bemutatta.
Vágólapra másolva!

A masinát a sanghaji fejlesztői fórumán mutatta be a chipgyártó. Az osztálytermekbe szánt alapfunkciós számítógép korábbi változatát egy józsefvárosi általános iskolában is használják, ahol korábban mi is kipróbálhattuk.

A második generációs suligép az eltérő piaci igényeknek megfelelően többféle változatban készül majd. A legjobb felszereltség esetében a Classmate PC-ben valamilyen Celeron M processzor, fél gigabájt memória, 30 gigabájtos merevlemez, 9 colos képernyő, 6 cellás akkumulátor és webkamera kap majd helyett. Az új modelleket a százdolláros laptophoz hasonlóan olyan hálózati képességgel is felvértezik, amellyel az egymás közelében lévő gépek vezeték nélküli hálózatot alkotnak, így akár egy netkapcsolaton is osztozhatnak.

Forrás: [origo]

Az Intel közlése szerint az előző típushoz hasonlóan Windows XP és Linux operációs rendszerrel lehet majd használatni a tantermi laptopokat. A vállalat képviselője azt is elmondta, hogy a Classmate PC későbbi változatait már a gyártó új, Atom nevű processzorait szerelik majd fel. Ez utóbbi lapkákat zsebben hordozható, olcsó eszközökbe szánja a cég, amelyeket MID-nek, vagyis mobilinternetes eszköznek (Mobile Internet Device) nevez.

Az első ilyen termékek nyáron kerülnek majd a boltokban, és az Intel ígérete szerint megfelelő nagyságú képernyőjük és jó teljesítményüknek köszönhetően ugyanúgy lehet majd rajtuk internetezni, mint az asztali PC-n. A kis áramfogyasztású, ventilátoros hűtést sem igénylő processzort hordozható videolejátszók, navigátorok és más hasonló eszközökben is alkalmazni fogják, amelyekben akár HD-felbontású videók lejátszása is lehetővé válik.

Várhatóan az év végén megérkezik a Nehalem kódnéven ismert következő generációs lapka is, amely már 2-8 magos változatban lesz kapható, ám elsőként csak high-end asztali PC-khez és szerverekhez lesz elérhető. A hagyományos laptopokban alkalmazott Centrino technológia utódja júniusban debütál majd: ez nagyobb teljesítményt és hosszabb akkumulátoros üzemidőt biztosít majd. A Centrino 2 a lapkák kisebb mérete miatt mini és szubnoteszgépekben is ideálisan alkalmazható lesz.