Olcsó PC-ken él tovább a Windows XP

Vágólapra másolva!
A Microsoft bejelentette, hogy a Windows Vista mellett az operációs rendszer elődjét, az XP-t is legalább 2010-ig árusítani fogja olyan olcsó PC-ken, mint például az Asus Eee PC.
Vágólapra másolva!

A szoftveróriás eredeti tervei szerint már idén nyártól leállította volna az XP árusítását a nagyobb gyártóknál, a jelenleg a Vistánál elterjedtebb, de régebbi operációs rendszer csak kis PC-összeszerelő műhelyek és fejlődő országok piacain maradt volna elérhető.

Ugyanakkor a szoftvercég csütörtökön azt jelentette be, hogy a Windows XP legalább 2010 júniusáig, de lehetséges, hogy ennél tovább is megvásárolható marad az olyan kis teljesítményű, olcsó gépekhez, mint az Intel Classmate PC-je, vagy az Asus Eee PC. Ezeket a masinákat egyébként Linuxszal is kínálják a gyártók, a Windows Vista futtatásához azonban túlságosan gyengék: olcsó processzor, kevés memória, és többnyire szűkös merevlemez található bennük.

A Microsoft közlése szerint azért döntöttek az XP életciklusának meghosszabbítása miatt, mert az olcsó PC-ken hatalmas a kereslet az ismert operációs rendszer iránt, sokan csak az XP-vel együtt tekintenek valódi számítógépnek egy konfigurációt.