Secunia PSI: a PC masszőrje

Vágólapra másolva!
Nemrég mutattunk be egy olyan windowsos szoftvert, amely automatikusan képes megkeresni a PC-re telepített alkalmazások friss verzióit. Egy olvasónk javaslatára egy másik, komolyabb programot is kipróbáltunk, a finn Secunia biztonsági cég Personal Software Inspector-jának tesztváltozatát.
Vágólapra másolva!

Az ingyenesen letölthető alkalmazás működése leginkább a vírusirtókéhoz hasonló, azaz végigpásztázza a merevlemezt a feltelepített alkalmazások után kutakodva. Ez a folyamat még komolyabb hardveren is eltart egy darabig, utána viszont részletes listát kaphat a felhasználó az általa használt szoftvekről. Alapesetben a Show only Easy-to-Patch programs mód aktív, azaz a körülményesen frissíthető komponensek nem jelennek meg a listán, mivel ezek csak az igazán szakértő koponyáknak nyújtanak segítséget - úgyhogy ezt nem is érdemes átkapcsolni.

Forrás: [origo]
A Secunia PSI letöltése

A vizsgálat lefutását követően a fentihez hasonló képernyő jelenik meg, melyen leginkább az első három fül tartalma érdekes. Az Overview-ban átfogó képet lehet leolvasni a PC állapotáról: a Patched jelző a biztonságosan használható, friss programokat jelöli, az Insecure-ként meghatározottakból azonban ajánlott újabb verziót telepíteni. Az End-of-Life kategóriába eső alkalmazást csak speciális esetben érdemes használni, ebbe ugyanis olyan szoftverek tartoznak, amelyekhez már semminemű technikai támogatás nem érhető el, vagyis ha hibára, biztonsági résre bukkannak bennük, azt már senki nem fogja kijavítani.

Saját próbáink során az Insecure jelzésű programokból akadt pár tucat, a legtöbb esetben azonban az új verzió telepítőjének közvetlen letöltési linkjét is megtaláltuk a PSI listáján, így nem volt túl nagy nyűg felfrissíteni, mondjuk, a Java környezetet, a QuickTime-ot vagy, mondjuk, az OpenOffice-t.

Forrás: [origo]

Ezenkívül az alkalmazásnak rezidensen futó - kikapcsolható - modulja is van, amely folyamatosan figyeli az installált és uninstallált szoftverek körét. Azt is be lehet állítani benne, hogy, mondjuk, hetente automatikusan vizsgálja végig a PC-t, és jelezze, ha valamelyik szoftverből új, javított verziót adnak ki.

Természetesen a legkényelmesebb megoldás az lenne, ha még a telepítést és a letöltést is maga a szoftver végezné el, ám ez sajnos még így is felhasználói beavatkozást igényel (míg Linux alatt már találkoztunk ehhez hasonló megoldásokkal). Ennek ellenére a Personal Software Inspector-ral is érdemes egy próbát tenni, ha ugyanis egy órát rászánunk az alkalmazások frissítésére, utána már csak egy-egy program letöltésével kell bíbelődni, ami korántsem megterhelő feladat.