Noname Macet diszkont áron

Vágólapra másolva!
Egy floridai cég olcsó asztali PC-t dobott piacra, amelyet az Apple gépein használatos Mac OS X Leopard operációs rendszerrel lehet megvásárolni.
Vágólapra másolva!

Az OpenMac néven hirdetett számítógép ára mindössze nettó négyszáz dollár, azaz nagyjából 65 ezer forint, bár a Mac OS X Leopard operációs rendszerért további 155 dollárt, azaz mintegy 25 ezer forintnak megfelelő összeget számítanak fel. A Psystar honlapján lévő információk szerint a masina olyan alkatrészeket tartalmaz, amelyek teljesen kompatibilisek a legújabb Mac OS X-szel, így annak minden funkcióját használni lehet egy Mac mininél olcsóbb, de nagyobb teljesítményű - igaz, méreteit tekintve is testesebb komputeren.

Az OpenMac alapkonfigurációban 2,2 gigahertzes Intel Core 2 Duo processzort, két gigabájt memóriát, alapszintű integrált grafikus kártyát, DVD-író meghajtót és 250 gigabájtos merevlemezt tartalmaz, felárért azonban izmosabb komponensekkel is fel lehet szerelni, így azonban az ár ezer dollárra is feltornászható. A Psystar állítása szerint a Leopard operációs rendszer minimális módosítással - például a rendszerindítást végző EFI-t emuláló program beiktatásával - bírható működésre a PC-n. Ennek megfelelően a vásárlók nem az eredeti Apple telepítőlemezt, hanem a társaság saját gyártású rendszervisszaállító lemezét kapják a konfigurációhoz.

Egyelőre az Apple még nem perelte be a társaságot, ám erre jó esély mutatkozik, mivel a Mac OS X operációs rendszer végfelhasználói szerződésében szerepel egy olyan kitétel, mely kizárja a szoftver használatát nem Apple-márkájú számítógépen. Az OSX86Project nevű non-profit kezdeményezés már évek óta a maces operációs rendszer PC-s használatán munkálkodik, bár a legtöbb esetben telepítési trükkjeik meghaladják egy átlagfelhasználó ismereteit.