Itt az új Ubuntu: eldobható Linux a Windows mellé

Vágólapra másolva!
A nyílt forráskódú operációs rendszer most megjelent "Hardy Heron" nevű disztribúcióját akár a Windows egyik alkönyvtárába is telepíteni lehet, és több éves támogatás jár hozzá.
Vágólapra másolva!

Az Ubuntu Linux mögött álló Canonical április 24-én adja ki az operációs rendszer 8.04-es változatát - adta hírül a Magyar Ubuntu Közösség. A "Hardy Heron", vagyis "Merész Kócsag" nevű disztribúció úgynevezett LTS (Long Time Supported) változat, vagyis hosszú idejű támogatást élvez: asztali gépeken 3, szervereken 5 évig biztosítanak hozzá frissítéseket, ezért vállalati környezetben is ajánlják a használatát. (Az Ubuntu disztribúcióit ABC-sorrendben nevezik el különböző állatokról, innen a "mesebeli" név.)

Firefox 3 és pofonegyszerű telepítés

Az új Ubuntu az első Linux disztribúció, amelyalapértelmezetten szállítja a Firefox 3 böngészőt, amelybe sok fontos újdonság került: jelentősen javult a memóriagazdálkodás, gyorsabbá és biztonságosabbá vált a böngészés, és kényelmesebbé a kezelőfelület. Érdekes viszont, hogy a fejlesztők a böngésző legutóbbi béta, vagyis tesztváltozatát találták érdemesnek a terjesztésre, amit később majd frissíteni kell.

A Linux-szal ismerkető otthoni felhasználók számára a legfontosabb újítás, hogy egyszerűbbé és rugalmasabbá vált az Ubuntu Windows mellé történő telepítése is. A Wubi nevű segédprogram segítségével ugyanúgy telepíthető az Ubuntu, mint bármilyen más Windowsos alkalmazás. Nincs szükség külön partícióra, vagy betöltőre sem, hiszen az Ubuntu ilyenkor egy külön fájlban kap helyet. Így a kezdőknek sem kell amiatt aggódniuk, hogy elrontanak valamit partícionálásnál, és elvesznek az adataik. A rendszer eltávolítására a Windows alól ugyanolyan egyszerűen lehetőség van, mint egy átlagos alkalmazás esetén. Az egy CD-nyi helyet foglaló telepítő a lemezről Live CD-ként is használható, vagy nem kell feltétlenül installálni: az optikai meghajtóról futtatva is kipróbálható.

Minden dokumentumot visz

Sok beépített alkalmazás is megújult: Az alapértelmezett CD író programot a jóval több szolgáltatással bíró Brasero, a régi beépített torrentklienst pedig a nagyobb tudású Transmission váltotta. Az alapértelmezett videolejátszóból közvetlenül lehet megnyitni a Youtube-ra feltöltött videókat. A továbbfejlesztett fotókezelő, az F-Spot, együtt a fejlettebb fényképezőgép és telefon felismeréssel egyszerűbbé teszi a képek feltöltését, tagelését, kezelését, megjelenítését, törlését, nyomtatását vagy megosztását.

Forrás: ubuntu.hu
YouTube a videolejátszóban

Az operációs rendszerhez járó irodai alkalmazáscsomag, az OpenOffice.org már a Microsoft Office 2007-es kiadása alatt készült dokumentumokat is megnyitja. A beépített óra és naptár is megújult, és jelentős fejlődésen ment keresztül: Immáron egyetlen kattintással nyomon lehet követni egyszerre több időzónában az aktuális időt és időjárást.

Teljes dokumentáció magyarul

A felszín alatt is jelentős változások történtek. Az új kernel (rendszermag) még több hardvert támogat, az új grafikus alrendszer (Xorg 7.3) pedig még egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a videokártyák és monitorok beállítását. Az új, GVFS virtuális fájlrendszer bevezetésével jelentős mértékben felgyorsultak a grafikus felületen végzett fájlműveletek, és a későbbi fejlesztésekhez is jó alapot jelenthet majd. Megújult a hangokat kezelő alrendszer is - az új, PulseAudio technológia segítségével rugalmasan lehet szabályozni és keverni az egyes alkalmazások hangját. A PolicyKit biztonsági keretrendszer pedig még biztonságosabbá teszi az amúgy is legendásan stabil és megbízható Linux alapokat.

Ha az operációs rendszer használata során segítségre van szükség, az Ubuntu.hu weboldalon magyar nyelvű dokumentáció, és segítőkész fórumozók várják a kezdő felhasználókat. A hazai Ubuntu közösség a megjelenés előtti hetekben sokat dolgozott azon, hogy az oldalon található dokumentációt aktualizálja, ezért közleményük szerint már a megjelenés napján az összes útmutató és leírás elérhető az Ubuntu legújabb kiadásához igazítva. A 8.04-es Ubuntu ingyenesen letölthető az [origo] Szoftverbázisról is.