Jönnek a hat-tizenkét magos processzorok

Vágólapra másolva!
Az Advanced Micro Devices számára 2007 rettenetes év volt, most viszont úgy tűnik, belehúznak. 2009-ben hat, 2010-ben tizenkét magos processzorokat dobnak piacra.
Vágólapra másolva!

A tavalyi esztendő mind pénzügyi, mind PR-szempontból mélypont volt az AMD számára, de idén év elején már látszottak az újjáéledés jelei. Több processzort, és egy új lapkakészletet is kiadtak, most pedig készül a terv, mellyel a négymagos processzorokon túllépnének.

Istanbul

Randy Allen, az AMD szerver- és munkaállomás divíziójának alelnöke egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vállalat első 45 nanométeres, Shanghai kódnevű processzora a tervek szerint 2008 második felében érkezik majd. Ezzel azokat a fogyasztókat célozzák, akiknek négymagosnál magasabb teljesítményre van szükségük, de nincsenek olyan sokszálas szoftvereik, amelyek ki tudnák használni a 8 magos, vagy afölötti processzorokat.

Ha tudják tartani a tervet, az azt jelenti, hogy az AMD egy évvel marad el az Inteltől a 45 nanométeres technológia bevezetésével. Ehhez hasonlóan a hatmagos processzorral is egy év késéssel jelentkeznek az új ütemterv szerint. Allen elmondta, hogy 2009 második felére várható az első hatmagos, Istanbul kódnevű processzora, az Intel pedig márciusban jelentette be hatmagos processzorának idei érkezését.

Az Intel is még több magra készül

Dan Olds, a Gabriel Consulting Group elemzőjének véleménye szerint az Intelnek sikerülni fog a hatmagos processzort piacra dobni még 2008 vége előtt. "Jó hír ez a bejelentés az AMD számára, de bele kell húzniuk. Még ha az Intel késik is egy negyedévet, rengeteg pénztől esnek el, míg ők is piacra dobják saját 6 magos processzorukat." - mondta az elemző.

Az AMD azonban messzebbre tekint, mint a következő 6 magos processzor, a Magny-Cours kódnevű, 12 magos chipet 2010-re ígérik. A natív technológiát - mellyel megkülönböztették magukat az Inteltől - most elvetik, és a 12 magos processzort két hatmagos összekapcsolásával hozzák létre. Elemzők szerint első sorban szorult helyzetük indokolja a tachnológiai váltást, mivel egy natív 12 magos processzort sokkal kevésbé költséghatékony legyártani. Ezzel természetesen szembemennek saját propagandájukkal, de nincs más választásuk. Hogy ezzel kint lesznek-e a vízből, azt meglátjuk 2010-ben.