Vágólapra másolva!
Trendi kinézet, kicsiny méret, ám kényelmesen gépelést biztosító billentyűk jellemzik leginkább a Hewlett-Packard új olcsó minilaptopját. A 120-150 ezer forintos bruttó áron várható masina jól bírja a szuflát a konnektortól távol is, viszont teljesítménye korlátozott.
Vágólapra másolva!

Az Asus Eee PC és a százdolláros laptop után újabb olcsó minilaptopot próbáltunk ki, ezúttal a Hewlett-Packard istállójából. A Mini-Note 2133-asról elsőként áprilisban adtunk hírt, hamarosan azonban a hazai boltokba is megérkezik, szerkesztőségünk is a gyártó hazai képviseletétől kapott egy tesztpéldányt belőle kipróbálásra.

Mosásban összement MacBook Pro

A Mini-Note leginkább úgy néz ki, mintha az Apple szupergépe összement volna a mosásban: első látásra szembetűnő az összeszerelés, illetve a gépházon alkalmazott anyagok minősége: minden alumínium, nyoma sincs gagyiságnak vagy műanyagnak, ami miatt az Asus Eee PC-jét korábban kritika érte. A fém alkalmazásának azonban van némi ára is: míg a tajvani gyártó gépének tömege 1 kilogramm alatti, addig a Mini-Note 1,3 kilót nyom a mérlegen.

Isteni gombok, tükrös monitor

Bár a HP minigépe jobban húzza a vállat a táskában, van egy nagyon konkrétan érzékelhető előnye: a remek dizájnnak köszönhetően meglepően kényelmes gépelni a tömzsi billentyűzeten, a folyamat sokkal kevesebb megszokást igényel az Eee-nél.

Ugyanakkor a rövidlátó felhasználók számára nem árt, ha a szemüveget is odakészítik a noteszgép mellé, ugyanis a beépített képernyő eleve nem túl nagy, képátlója csupán 8,9 coll, felbontása viszont nagy, 1280x768 képpont. Bár a nagyfelbontás örvendetes, hiszen képszerkesztéskor, filmek lejátszásakor, de még egyszerű webböngészés során is jól jön, az alapbeállítás szerinti Windows-betűméret ekkor nagyon kicsi, nem olvasható könnyen. Az apró betűk problémáját csak részben tudtuk orvosolni a rendszer betűméretének 120 dpi-re való növelésével.

Fotó: [origo]
Még több fotó a laptopról

Egyik kollégánk egyszerűen alacsonyabbra vette a felbontást, ám ez sem bizonyult jó választásnak, így túlságosan kevés információ fért el az LCD-n: ilyen kis méretben egyszerűen nem lehet csodát tenni. Az viszont már a tervezők hibája, hogy bár egyértelműen hurcolásra szánt gépről van szó, mégis fényes felületű képernyővel szerelték fel, ami a legkisebb fényben agresszívan visszatükrözi a felhasználó arcát, illetve közelben található összes tárgyat. Úgyszintén időbe tellhet megszokni a szokatlan, szélesvásznú tapipadot, amelynek a két szélén helyezték el a gombokat.

Nem erőmű, de megteszi

Már a modell bejelentésekor tudni lehetett, hogy a noteszben a VIA cég C7-es processzora ketyeg majd, ami nem éppen nagy teljesítményéről ismert. Bár első alkalommal félve kapcsoltuk be, végül annyira nem is teljesített rosszul az 1,2 gigahertzen működő energiatakarékos lapka, mint amire számítottunk, bár a tesztelt típus a Mini-Note 2 gigabájt memóriával felszerelt hazai csúcsmodellje volt.

Azért érezhető volt, hogy nem egy erőmű lakozik a gép belsejében, a tesztpéldányon futó Windows Vista Business 1 perc 21 másodperc alatt indult el, ráadásul a Mini Note még hibernálásból is alig éledt fel gyorsabban, ez utóbbi folyamat 1 perc 5 másodpercet vett igénybe. Ahogy korábban a MacBook Airen, a Toshiba R500-ason és az Asus U2-es kompakt laptopján, a HP masináján is lefuttattuk a teljesítményt mérő GeekBench programot. A Mini Note mindössze 423 pontot ért el ennek tesztjein, míg riválisai ezer és kétezer feletti pontszámot produkáltak.

Persze egy egyszerű mérőszámmal nem lehet korrekt módon jellemezni egy PC-t, hagyományos használat során is tapasztalatokat gyűjtöttünk. Összbenyomásunk: kissé döcögve fut a Vista, hiába kapcsoltuk ki például Aero-felületet.

Fotó: [origo]
Még több fotó a laptopról

Némi javulást lehetett elérni azzal, ha az energiagazdálkodási lehetőségeket takarékosról teljesítmény módba állítottuk át, ekkor már a webes videók, vagy a merevlemezen lévő filmek lejátszása sem okozott gondot. Megfelelő szoftverrel (GOM Player) még 720p-s felbontású HD-videót is sikerült lejátszani elhanyagolható mértékű szaggatással. mindegyik típusban 120 gigabájtos merevlemez van, ez bőven elegendőnek bizonyult, sajnos idehaza nem láttunk flashmemóriás háttértárat a kínálatban.

A gépet a Vista mellett SuSE Linuxszal is meg lehet vásárolni, ezeket sajnos nem volt módunk kipróbálni. A gyártó amerikai oldalán szerepel egy olyan lehetőség is, hogy a Business verziójú Vista esetében a vásárló jogosult XP-vel használni a gépet - ha lenne egy Mini-Note-unk, biztosan tennénk egy próbát a régebbi Windowszal is.

Nagy akkuval jól bírja

A HP Mini Note 2133-ast többféle felszereltségű változatban lehet megvenni, ezek többek közt a memória méretében, illetve az akkumulátor kapacitásában különböznek. Mi a nagyobbik, hatcellás akkuval szerelt típust próbáltuk ki: mint a képen is látszik, ez eléggé kiáll hátul a gépből, nem is lehet miatta teljesen kihajtani az LCD-t, bár cserében jó dölésszöget biztosít a masinának. Nos, a konnektortól távol is elég jól teljesített a kis gép, videolejátszással, wifivel együtt is jó 3 órát sikerült kicsikarni belőle, kevesebb aktivitást igénylő munka mellett valószínűleg 3-4 órás üzemidőre képes, ami cseppet sem rossz.

A kimenetek terén a kis masina átlagosan teljesít: van két USB-portja, illetve egy VGA-kimenete külső monitor számára, a szokásos fülhallgató és mikrofon-csatlakozókon, kártyaolvasón kívül, valamint ExpressCard bővítőkártyát is lehet az oldalába illeszteni, például mobilinternetes modemet vagy tévétuner-kártyát, webkamerája viszont csupán 640x480 pixeles felbontásra képes.

Fotó: [origo]
Még több fotó a laptopról

A saját utódja a konkurens

A Hewlett-Packard Mini-Note 2133-as egy nagyon tetszetős, jó minőségű minilaptop, amely az Asus Eee PC-jének komoly vetélytársa lesz. Ugyan valamelyest nehezebb a tajvani modellnél, jobb képfelbontást kínál, bár az LCD csillogó felülete némileg zavaró. Rövid tesztünk alapján a HP modellje jobban bírja az akkumulátoros üzemet is az Asusénál (bár ez utóbbi legújabb, windowsos típusait még nem teszteltük), és plusz pont jár a bővítőkártya beépítéséért is.

Ugyanakkor az extra tudás a tajvani riválisnál jóval magasabb vételárban is megnyilvánul: míg a legolcsóbb (7 colos képernyővel szerelt) Eee PC-t 70-80 ezer forintért haza lehet vinni, s a legdrágább 9 colos modell is 115-120 ezer forintba kerül, addig a Mini-Note-ok tervezett ára 120-154 ezer forint, a választott operációs rendszer, a memória mennyisége, illetve az akkumulátor kapacitásának függyvényében. Ha valakinek most azonnal van szüksége aránylag olcsón elvihető, könnyen hordozható laptopra, a Mini-Note jó választás lehet, ha azonban nem sürget a tatár, érdemes várni pár hónapot az új Intel Atom processzort tartalmazó kicsiny noteszgépekre.