A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Ingyenesen letölthetővé tett botrányjáték, amelyben még vizelni is lehet, motoros akadályverseny, a Vistából ismert szoftverkereső XP alá, DivX-videókat asztali DVD-lejátszók által emészthető formára alakító segédprogram , a Windows rejtett beállításainak kapcsolgatója, és egy klassz képszerkesztő - ízelítő májusi utolsó letöltésajánlónkból.
Vágólapra másolva!

POSTAL 2 SHARE THE PAIN MULTIPLAYER

Forrás: [origo]

A játék teljes verziójának letöltése

Ha létezik olyan, hogy gusztustalan videojáték, akkor a Postal 2 minden bizonnyal ebbe a kategóriába sorolható, hiszen nem csak öldökölni, de vizelni is bármikor lehet benne - noha a kényes testrészt hatalmas CENSORED felirat takarja el. Az öt éve megjelent, rengeteg botrányt kavart, sokhelyütt betiltott játék némiképp enyhébb multiplayer verzióját a fejlesztők ingyenesen elérhetővé tették annak kapcsán, hogy a vitatott tehetségű, rendszerint videojátékok filmváltozatait vászonra vivő Uwe Boll nemrég filmet is készített belőle, melynek részleteit itt lehet megtekinteni.

Ha úgy érzi, szétveti az ideg, ezzel a programmal levezetheti a feszültséget a haverokkal, de a gyereknek lehetőleg ne mutassa meg! A készítők javára lehet írni viszont, hogy az egészet nem gondolták komolyan, az eltúlzott erőszak ugyanis a paródia részét képezi, a Postal 2 ugyanis a szándék szerint a társadalom elé hivatott görbe tükröt mutatni a legkevésbé politikailag korrekt módon. Az eredeti, egyjátékos verzióhoz képest a héten ingyenessé tett multiplayer jóval gyomorbarátabb szórakozást kínál.

Ugyan van benne prostituáltlopó játékmód, s ebben is patakzik a vér, a puska, pisztoly és géppisztoly mellett pedig többek között ollóval, ásóval, vagy egy döglött marhafejjel lehet irtani az Oszama Bin Ladennek, papnak, rendőrnek vagy mondjuk hentesnek beöltözött ellent. Bár a program mintegy öt évvel ezelőtt jelent meg, elég sokan játszanak vele online, akár laptopon is elfuttatható, a többjátékos harcra optimalizált pályákat pedig elég okosan tervezték meg készítőik.

REDLYNX TRIALS 2

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A kábeltévés sportcsatornákon biztosan látott már olyan közvetítést, amelyen lapos gumijú motorkerékpárokkal versenyzők a leglehetetlenebb akadálypályákat másszák meg az olajoshordóktól kezdve a létrán át az ugratórámpáig. Ebben a programban is az akadályokon való átjutás a játékos feladata, ami cseppet sem egyszerű feladat, szuper reflexeket igényel, mivel a RedLynx Trials 2 rendkívül élethű fizikai megjelenítést használ.

LAUNCHY 2.0

Forrás: [origo]
A program teljes verziójának letöltése

Ha tetszett a Windows Vista start menüjébe épített kereső, mellyel többek közt a feltelepített szoftverek neveiben is lehet keresni, és XP-t használ, egy ingyenes szoftverrel hasonló képességekkel vértezheti el a régebbi operációs rendszert. A néhány megabájtos alkalmazást telepítés után az alt+Space gombkombinációval lehet előhívni. Minimalista kezelőfelületén elegendő begépelni az első pár karaktert, és egy listán rögtön megjelenik a karaktersorozatot tartalmazó programok, fájlok vagy kedvenc honlapok listája, vagy minden egyéb, amelyet a programra telepíthető pluginekkel elő lehet hívni.

A megoldással száműzhető a Start menüben való hosszas bolyongás egy-egy régen telepített szoftver kutatásakor, ráadásul minimálisan terheli csak a PC-t. Hasonló feladatra használható, de kibővített tudású szoftver a FARR, az ínyenceknek ezt is érdemes kipróbálniuk.

DIKO FREE

Forrás: [origo]

A program teljes verziójának letöltése

Egy hasznos, magyar nyelvű program, amelyet akkor érdemes használni, ha kizárólag hagyományos DVD-ket támogató asztali lejátszón szeretnénk az internetes körökben elterjedt DivX vagy XviD formátumban eltárolt videót lejátszani. Az ingyenes szoftver képes több CD-re vagy DVD-re szétbontani egy videót, és feliratfájlokat is hozzáadni a filmhez.

PHOTOSCAPE FREE

Forrás: [origo]

A program teljes verziójának letöltése

Egy ingyenes képszerkesztő alkalmazás, amely egy átlagos otthoni felhasználó számára minden szükséges eszközt tartalmaz, ami fotók buherálásához szükséges lehet. A Photoscape-pel lehet retusálni, átméretezni, feliratozni, mindenféle filtereket alkalmazni a képeken, vagy épp keretet adni hozzájuk, több részletre vágni azokat, vagy épp több képet összeadni, esetleg montázst készíteni sok fotóból. Ugyanazt a műveletet egy pár kattintással akár egyszerre sok fotón is alkalmazni lehet, és egyszerű nyomtatási felülete is van a szoftvernek.

GPU-Z FREE

Forrás: [origo]
A program teljes verziójának letöltése

Valljuk be, egy átlagos számítógéphasználó többnyire nem sokat tud a PC-jében lakozó videokártyáról, noha ez fontos paraméter lehet például egy játék megvásárlása előtt - vajon elég lesz a GPU teljesítménye? Nos, a GPU-Z minden fontos paramétert megjelenít a grafikus hardverről, típusától kezdve egészen a teljesítményéig.

AUSLOGICS DISC DEFRAG

Forrás: [origo]

A program teljes verziójának letöltése

Csupán egy megabájtos, ingyenes segédprogram, amellyel kiváltható a Windows beépített töredezettségmentesítője, amelynél összetettebb funkciókat kínál, s természetesen a PC sebességének növelésében, vagy legalábbis szinten tartásában segít.

XPY FREE

Forrás: [origo]

A program teljes verziójának letöltése

Száz kilobájtnál is kisebb méretű, ingyenes segédprogram, amellyel a Windows olyan apró beállításait végezhetjük el, amelyekre alapból nincs lehetőség - ennek megfelelően azért óvatosan érdemes módosításokat végrehajtani. Aktiválható vele a PC gyors lekapcsolása (Enable fast shutdown), de letiltható például az, hogy a számítógépre belépve látni lehessen, melyik felhasználó lépett be utoljára (Disable showing last user), de száműzhető a Windows Messenger is az Outlook Expressből (Remove Messenger from Outlook Express). Az angol nyelvű lista elég hosszú, vannak benne praktikus beállítási funkciók. A módosítások elvégzése előtt a program felkínálja egy rendszervisszaállítási pont létrehozását, ezt érdemes elfogadni tőle.