Új szuperlapka minilaptopokba

Vágólapra másolva!
A grafikus lapkáiról ismert Nvidia cég Tegra néven egy kifejezetten kis méretű, hordozható eszközökbe szánt processzort jelentett be, amely a cég állítása szerint játékokkal és HD-felbontású videók lejátszásával is elboldogul.
Vágólapra másolva!

A Tegra 600 és 650 processzorok a gyártó szerint tulajdonképpen egy lapkára integrált számítógépnek tekinthetők, mivel minden fontos funkciót integráltak beléjük. Az energiatakarékos működést ígérő chipeket kimondottan könnyen hordozható eszközökbe szánják, és egyebek mellett az Intel cég hasonló kategóriájú, hamarosan piacra kerülő Atom, vagy a Via cég C7-es lapkáinak riválisai lesznek.

A processzorok az Nvidia szerint olyan teljesítménnyel bírnak, hogy a zökkenőmentes internetezés mellett még komolyabb grafikájú játékok, illetve nagyfelbontású filmek lejátszására is képesek. A lapkákat az ún. MID-ekbe (Mobile Internet Device) szánják: ezek olyan mobilinternetes eszközök, amelyek általában kisebbek egy hagyományos laptopnál, s gyakran érintőképernyővel is rendelkeznek.

A BBC értesülései szerint a héten zajló tajvani Computex kiállításon már ki is lesznek állítva a Tegra lapkát használó első minigépek prototípusai, melyek várhatóan 200-250 dolláros, vagyis 30-40 ezer forintos áron lesznek majd kaphatók a tervek szerint még karácsony előtt.