Videók szereplőit találja meg a szoftver

Vágólapra másolva!
Az Intel közlése szerint amerikai és kínai kutatólaboratóriumaiban olyan technológiát fejleszt, amelynek segítségével például egy videofelvételen szereplő embert, helyszínt, vagy tárgyat is be lehet azonosítani.
Vágólapra másolva!

A chipgyártó megoldása képkockáról képkockára elemzi a mozgóképes felvételek tartalmát, amelyeken kép-, és arcfelismerő technológia alkalmazásával azonosítani tud embereket, tárgyakat, helyszíneket, mozdulatokat. Lin Csao, az Intel fejlesztője a PC Worldnek elmondta, a fejlesztés alatt álló videokeresővel például egyszerűen meg lehet találni mondjuk egy focimeccs felvételén azt a pillanatot, amikor egy bizonyos játékos éppen a kapura rúg, ehhez csupán a helyszínt és a játékos számát kell megadni.

Csao elmondása szerint a videokereső technológiával a felvételek címkézése (tagging) is kiváltható lehet, és anélkül meg lehet találni vele egy, a kamera előtt felbukkanó személyt, hogy végig kellene nézni a teljes felvételt. Ugyanakkor egy ilyen szintű elemzés elvégzése nagyon komoly számítási teljesítményt igényel, így a jelenleg használatos PC-ken csak korlátozott mértékben alkalmazható - azt egyelőre az Intel sem tudja megjósolni, mikor veheti majd használatba az átlagos nethasználó.