Megtalálták az első számítógéppel készült zenét

Vágólapra másolva!
A BBC beszámolója szerint megtalálták az első olyan zeneszámot, amelyet számítógéppel készítettek: az egész szobát elfoglaló Ferranti Mark 1 komputer hangjait 1951-ben rögzítették a Manchesteri Egyetemen.
Vágólapra másolva!

A felvétel a God Save The Queen-t, egy angol gyerekdal dallamát és Glenn Miller híres In The Mood-jának töredékét tartalmaza. A zenéket a BBC gyermekprogramja számára rögzítették annak idején. A dalokat a számítógépek egyik atyjának tartott Alan Turing matematikus barátja programozta be a méregdrága számítógépekbe. Kezdésként egy olyan játékot írt, amely kilépéskor az angol himnusszal búcsúzott, ezt követte a többi dal leprogramozása.

Az előző csúcstartó egy 1957-es felvétel volt, amit a Egyesült Államokban található Bell Labs-ben vettek fel egy IBM nagyszámítógépen. Mindkét gépet megelőzték az ausztrálok, a CSIRAC nevű számítógépükkel, amely 1950-ben már képes volt zenélni, hangját viszont akkor nem rögzítették.

Régi elektronikus zenékért persze nem kell Angliáig mennie a magyar netezőknek. Mindenkinek ismerős lesz Tom Dissevelt és Kid Baltan 1957-es Song of the Second Moon címet viselő elektronikus slágere, amelyet itt lehet meghallgatni. A Phillips eindhoveni audiólaborjának két vezető kutatója által írt dal a Delta tudományos ismeretterjesztő műsor főcímzenéjeként valószínűleg minden hazai tévénéző emlékezetébe beleivódott.

A számítógépek hangjai időnként a komolyzenét is megihlették, Jóhann Jóhansson IBM 1401 - A User's Manual című kompozíciója apjának hatvanas évekből származó felvételeit használta fel művében. A művész atyja Izland egyik első, szintén egész termet igénylő számítógépét használta zeneszerszámnak.