Olcsó minilaptop Atommal

Vágólapra másolva!
Még mindig sok műanyagot tartalmaz, de elődjénél takarékosabb és gyorsabb Intel Atom processzort, és nagyobb flashmeghajtót kapott az Asus legújabb, 901-es Eee PC-je. Az új minilaptop augusztus tájékán kerül a boltokba, a külföldi árak alapján százezer forint körüli áron lehet majd megvenni az egykilós minigépet.
Vágólapra másolva!

A elmúlt, illetve a közelgő hetekben és hónapokban egy sor gyártó rukkolt elő minilaptoppal, de a tajvani Asus volt az első, aki megtörve a korábbi hagyományt, kifejezetten olcsón adható, alapvető internetes funkciókat kínáló masinával rukkolt elő - az első, hétcolos képernyővel szerelt Eee PC-t még tavaly novemberben próbáltuk ki.

Noha a hazai boltokban még a tavalyi típus is csupán nemrég jelent meg, augusztus tájékán már itthon is kapható lesz a legújabb változat, amely a korábbi Celeron lapka helyett az Intel legújabb, kifejezetten olcsó, hosszú üzemidőt kínáló noteszgépekbe szánt Atom lapkájával szereltek fel. A 901-es típusszámot viselő Eee PC-ből egy angol nyelvű Linuxot futtató darabot kaptunk kölcsön néhány napra kipróbálásra.

Első ránézésre nem sok különbséget lehet észrevenni az előd és az utód között, az viszont felettébb sokat dob a használhatóságon, hogy az első Eee PC miniatűr, 7 colos LCD-je helyett a 901-esen már 9 colos képernyő található, ennek megfelelően a hangszórókat a gép első két sarkába száműzték - ennek ellenére egészen jól szólnak. A képfelbontás 1024x600 pixel, ami ugyan kevés a HD-felbontású videók megjelenítéséhez, de átlagos internetezéshez elegendő, bár a webezéshez érdemes teljes képernyőre nagyítani a böngészőt az F11 gomb lenyomásával, így nyerve némi extra munkateret.

25 másodperc alatt indul

Bár az Asus legújabb mini-PC-je Windows XP-vel is megvásárolható lesz, hozzánk egyelőre csak a linuxos változat jutott el. Ezen a Xandros Linux egy erősen "windowsosított" kinézetű változata fut, amelyet a gyártó a készülék képességeinek megfelelően szabott testre. Ez egyben azt is jelenti, hogy csupán az alapvető funkciókat kiszolgáló szoftverek - például Firefox böngésző (sajnos még csak a 2-es verzió), StarOffice irodai programcsomag, SMPlayer médialejátszó, PDF-olvasó, stb. - kaptak helyet rajta. Ezeket csupán néhány extra szoftverrel - például az ismertebb csevegőhálózatok mindegyikét támogató Kopete chatprogrammal - lehet kiegészíteni, ezeken túl új alkalmazásokat csak komolyabb hackeléssel lehet a rendszerbe juttatni.

A megoldás előnye viszont, hogy a 25 másodperces rendszerstart huzamosabb használat után is megmarad, a rendszer nem lassul be úgy, mint egy másfél éve használt Windows, amely a rá felpakolt temérdek szoftver miatt csak cammogva, percek alatt hajlandó elindulni. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy sok felhasználó számára a némileg drágább, Windows XP-s verzió lehet a jobb választás, sajnos sebességét nem tudtuk kipróbálni. Mivel az Eee PC-ben nincsen optikai meghajtó, ha nem áll rendelkezésre USB-s CD-, vagy DVD-olvasó, házilag meglehetősen kacifántos módon lehet csak Windowst telepíteni a gépre, ezért még a vásárlás előtt érdemes eldönteni, szükség van-e az XP-re, vagy sem.

Forrás: [origo]
Kicsi, de használható gombok (még több kép)

Tényleg atom az Atom

Elődjéhez képest a belső is jelentősen fejlődött: ez volt az első olyan Atom-processzoros számítógép, amelyet kipróbáltunk, s a tesztek során az Intel olcsó, kis gépekbe szánt lapkája jól vizsgázott. Elég gyors, még a HD-felbontású filmfelvételekkel is elboldogult, bár az is igaz, hogy előzetesen némileg piszkálni kellett a lejátszó beállításait, innentől fogva nem volt probléma. Mivel a kis gépen három darab USB-port is található, a külső egér és billentyűzet mellé még egy pendrive-ot, winchestert is lehet csatlakoztatni. Az adatok tárolására a linuxos masinákat 20 gigabájtos, a XP-set 12 gigabájtos SSD, vagyis mozgó alkatrészt nem tartalmazó, kevéssé sérülékeny, és gyors működésű flashmeghajtóval szállítják, memóriából 1 gigabájt kerül a gépbe. Emellett 1,3 megapixeles webkamera, és SD-memóriakártya-olvasó, beépített mikrofonok, fülhallgató- és mikrofoncsatlakozó, valamint egy, kizárólag az eredeti LCD-n látható, információk klónozott megjelenítésére használható VGA-monitorkimenet található a laptopon.

Tagadhatatlan, hogy az Eee PC mini billentyűzetein kevésbé kényelmes gépelni, mint mondjuk az asztali PC tasztatúráján, de azért nem olyan vészes a helyzet, elég hamar meg lehet szokni a dolgot. Az elődhöz képest kényelmesebben használható az egeret helyettesítő tapipad is, ezt két ujjal megérintve le- és fel lehet görgetni a weblapokat, és gombjai is jóval kevésbé kopogósak.

A vezeték nélküli technológiák közül a 901-es a wifit és a Bluetootht támogatja, ha mobilinternetet szeretne vele használni a tulajdonos, az kizárólag USB-s modemmel lehetséges. Az viszont pozitívum, hogy a hálózati kapcsolatok közt a hazai mobilszolgáltatók internetbeállításai eleve szerepelnek, bár a T-Mobile esetében - mint korábban - manuálisan ki kell törölni a jelszót (mivel a szolgáltató nem kér ilyet), ekkor azonban gond nélkül kapcsolódik a HSDPA-hálózathoz a laptop. További extraként az Eee PC-khez az Asus egy éven át ingyen használható, 20 gigabájtos online tárhelyet is kínál automatikusan szinkronizálható mappákkal, napi legfeljebb 5 gigabájtos feltöltési limittel.

Forrás: [origo]
Akkora, mint egy könyv (még több kép)

4-5 órán át bírja szuflával

Az új Atom-processzor az akkumulátoros üzemidőre is jótékony hatást gyakorol, bekapcsolt wifivel, filmeket nézve 4-4,5 órán át bírta szuflával az új Eee PC. Az Asus honlapján lévő információk szerint a hatcellás akkumulátor Windows XP-t használva ennél is tovább bírhatja, mivel fejlettebb az energiagazdálkodási képessége a Linuxnál: előbbi esetben a gyári adatok 4,2-8 órás, utóbbi esetben 4,5-6 órás üzemet ígérnek. Tapasztalataink alapján az atomos modell kevésbé melegszik a korábbi celeronoshoz képest, bár az új modell esetében is hallani az időnként felpörgő hűtőventilátor hangját.

Az Asus hazai képviselete szerint augusztus tájékán várható az EeePC 901-es modell megjelenése a hazai boltokban. Bár azt még nem tudni, mennyibe fog kerülni, az amerikai árak alapján százezer forint körüli összeget tartunk valószínűnek. Összességében elnyerte a tetszésünket a gép, bár valószínűleg még a kissé drágább Windows XP-s változatot vennék meg belőle, a Celeron-processzoros elődöt azonban már semmiképp. Mire piacra kerülne, mindenesetre hamarosan kipróbáljuk többi, kisebb és nagyobb, olcsóbb és drágább riválisát is, hogy kiderítsük, melyik is a legjobb.