A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén egy órára állatorvos lehet, de kipróbálja az Adobe Reader legújabb verzióját, amelyre két évet kellett várni. Hibajavításokkal megpakolt új Opera böngészőt és Ubuntu Linuxot, és egy PC-javításhoz jól használható ingyenes diagnosztikai programot kínálunk letöltésre ezen a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Ebben a játékbann állatorvosként lehet meggyógyítani a megbetegedett vagy lesérült szőrös, páncélos vagy tollas lényeket. Sajnos a letölthető demó csupán 60 perc játékidőt engedélyez, és angol nyelven lehet használni. A doktormód mellett különböző kvízek, puzzle-ök és fajleírások is helyet kaptak a programban, amely egyébként elég összetett - többek közt vért kell venni benne, és egy rakás vizsgálat nyomán lehet felállítani a helyes diagnózist -, így inkább nagyobb gyerekeknek ajánljuk, szülői segítséggel.

ADOBE READER 9

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Két évet kellett várni arra, hogy az Adobe végre új verziót dobjon ki a PDF-fájlok megnyitására szolgáló, ingyenes Reader programból. Nos, a 9-es verzió megérkezett, legfontosabb újításai közé tartozik, hogy már olyan dokumentumokat is meg lehet nyitni vele, amelyekbe például Flash-tartalmakat vagy videót ágyaztak. Emellett az Adober Acrobat.com címen elérhető - részben ingyenes, részben fizetős - online szolgáltatásait is el lehet érni. Bár a szoftver működésén gyorsítottak, a Foxit Reader-t még mindig fürgébbnek találjuk. Ráadásul a PDF formátum ISO-szabvánnyá válik, így a jövőben valószínűleg még több alkalmazás fogja támogatni - amelyek között jó eséllyel lesznek az Adobe saját Readerénél praktikusabb szoftverek is. Egy próbát megér, még mindig le lehet cserélni.

OPERA 9.51

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Nemrég jelent meg a Firefox-szal egyre komolyabban konkuráló, norvég fejlesztésű Opera böngésző legfrissebb verziója. A 9.5-ös kiadás számos hasznos újdonságot tartalmaz, például a könyvjelzőket online tárhelyre lehet menteni vele egyszerűen, így azokat például a munkahelyi PC-ről is egyszerűen el lehet érni. Külseje tetszetősebb, címsora intelligens lett, ami megkönnyíti a korábban felkeresett honlapok felkutatását. A most letölthető, 9.51-es verzió kisebb, de gyakran idegesítő hibák javításait tartalmazza.

PC WIZARD

Forrás: [origo]
A szoftver teljes verziójának letöltése

Ez egy olyan szoftver, amivel meg lehet nézni a PC csaknem minden alkatrészének típusát a processzortól kezdve a grafikus kártyán át a wifi-kártya fajtájáig. Extrái közé tartozik a rendszer stabilitását vizsgálni képes diagnosztikai modul, illetve a sebességteszt (Benchmark). Mivel teljesen ingyen használható a teljes verziója, bátran ajánjluk, jó szolgálatot tehet hibaelhárítás során.

UBUNTU 8.04.1

Forrás: [origo]

A szoftver CD-re írható képfájljának letöltése

Áprilisban jelent meg a remek, ingyenes Ubuntu Linux 8.04-es verziója, amely ún. Long Time Supported, vagyis hosszú ideig támogatott verzió, tehát a különböző inkompatibilitási problémákkal vesződni nem kívánóknak ezt a kiadás érdemes kipróbálniuk vagy használniuk.

A Linuxszal ismerkető otthoni felhasználók számára a legfontosabb újítás, hogy egyszerűbbé és rugalmasabbá vált az Ubuntu Windows mellé történő telepítése is. A Wubi nevű segédprogram segítségével ugyanúgy telepíthető az Ubuntu, mint bármilyen más Windowsos alkalmazás. Nincs szükség külön partícióra, vagy betöltőre sem, hiszen az Ubuntu ilyenkor egy külön fájlban kap helyet. Így a kezdőknek sem kell amiatt aggódniuk, hogy elrontanak valamit partícionálásnál, és elvesznek az adataik. A rendszer eltávolítására a Windows alól ugyanolyan egyszerűen lehetőség van, mint egy átlagos alkalmazás esetén. Az egy CD-nyi helyet foglaló telepítő a lemezről Live CD-ként is használható - a héten megjelent 8.04.1-es verzió az áprilisi Hardy Heron kódnevű verzióhoz képest mintegy kétszáz biztonsági frissítést eleve tartalmaz, így már ezt ajánlott letölteni, hiszen a telepítőjének sokkal kevesebb frissítést kell letöltenie az installáció folyamán.