Mégsem pazarolják az energiát a flashmeghajtók

Vágólapra másolva!
Normális mindennapi használat mellett mégis takarékosak a memóriachipes háttértárak? Egy új mérés szerint mégsem merülnek le hamarabb az SSD-vel szerelt notebookok, noha a múlt héten épp ennek ellenkezőjéről adtunk hírt.
Vágólapra másolva!

A Laptop Magazine új tesztprogramokkal és módszerrel ismételte meg a Tom's Hardware tesztjét, amely így gyökeresen eltérő eredményt hozott. A tesztelők a netező, böngésző felhasználó viselkedését próbálták szimulálni a vizsgálat során. Automatikusan frissített honlapokkal, visszavett fényerővel, folyamatos wifikapcsolat mellett tesztelték a flashmeghajtós gépek tartósságát, nem pedig a számítógép egészét terhelő benchmark programok helyett.

A Laptop Magazine tesztgépe egy Asus EeePC 1000H-s típus volt, hagyományos winchesterként pedig egy 5400 fordulaton működő 250 gigabájtos Western Digital Scorpiót választottak. A régi technika kihívójaként egy 32 gigabájtos Sandisk és egy 63 gigabájtos Samsung lemez szolgált. A netezéses teszt viszonylag kiegyenlített eredményeket hozott, a két memóriás lemez három óra huszonhárom percig bírta az igénybevételt, a lemezes winchesterrel szerelt gép viszont már tíz perccel hamarabb bedobta a törölközőt. Így, ha kevéssel is, de az új techológiát használó eszközök nyerték a meccset.

A Laptopmag és a Tom's Hardware tesztjének csak egy közös résztvevője volt. A Sandisk SSD-meghajtója mindkét mérésen jól teljesített, még úgy is hogy a gyorsabb memóriacsipes meghajtók jóval több munkát végeztek a hajcsár tesztprogramok miatt. Bár a teszt nem igazolta a jócskán kísérleti megoldásnak számító flashmeghajtók energiatakarékosságát, minden bizonnyal megnyugtatta a drága kütyüket megvásárló felhasználókat.

A Tom's Hardware szaklap múltheti felmérése, melyről mi is hírt adtunk, komoly felzúdulást vont maga után. A tesztelők arra a következtetésre jutottak, hogy a drága, mozgóalkatrész nélküli, flash memóriát használó merevlemezekkel többet fogyasztanak a notebookok. A teszt eredményeit a gyártók mellett számos magazin is kétségbe vonta. A Super Talent és a Micron flashmeghajtó-gyártók úgy nyilatkoztak, hogy Tom's Hardware által használt lemezek régi, kifutott típusok voltak, így botorság azok alapján megítélni az SSD technológiás merevlemezeket.