Érkeznek a Centrino 2-es laptopok

Vágólapra másolva!
Az Intel legújabb noteszgép-technológiája hosszabb akkumulátoros üzemet, HD-videózást kínál, támogatja a wifinél nagyobb hatótávolságú Wimaxot, s nemsokára négymagos processzorok is érkeznek hozzá.
Vágólapra másolva!

Az amerikai chipgyártó ötödik noteszgépes platformja durván egy hónapos késéssel debütált, miután valamilyen problémák merültek fel a Centrino 2-ben alkalmazott grafikus lapkával. A platformból két változat készül, a vPro szócskával kiegészítő változatot vállalati környezetbe szánják. A Reuters tudósítása szerint a mostani bejelentés jóval kisebb horderejű, mint az első Centrino 2003-as premierje - vélhetően az újdonságok listáját találta túl szűkösnek a hírügynökség tudósítója.

A Centrino 2 platformon alapuló laptopok a manapság alapkövetelménynek számító wifi szabványból a legújabb, 802.11n jelűt is támogatni fogják. Emellett a gépek a Wimax névre hallgató vezeték nélküli technológiával is kompatibilisek lesznek, amely az előbbi megoldás jóval nagyobb, több kilométeres hatótávolságot kínáló, ám egyelőre nem túlságosan elterjedt utódjának tekinthető.

Forrás: [origo]
Egy Centrino 2-es HP Compaq laptop

Emellett az új centrinós készülékek kevesebbet fogyasztanak majd az elődöknél, multimédiás teljesítményük azonban magasabb lesz azoknál - például a korábbinál izmosabb grafikus lapkájukat HD-felbontású videók dekódolására is felkészítették. Az Intel azt ígéri, egy hatcellás akkumulátorral és új generációs DVD-meghajtóval felszerelt laptoppal is lehetséges lesz egy kétórás filmet végignézni. A Centrino 2-be ezen kívül beépítettek egy olyan funkciót, amely a játékok futtatására is alkamas, erős grafikus maggal szerelt noteszgépeken lehetővé teszi, hogy akkumulátoros üzem esetén egy kevesebbet fogyasztó, integrált lapkát használjanak a megjelenítéshez. Jelenleg ötféle, kétmagos processzor érhető el a Centrino 2-höz, ezek mindegyike komoly, 6 megabájtos gyorsítótárat tartalmaz, és 2,26-2,8 gigahertzes órajelen működnek. Várhatóan néhány hónapon belül a gyártó elérhetővé teszi első négymagos laptopprocesszorait is, a 3,06 gigahertzen működő Core 2 Extreme lapkák nyújtotta előnyöket elsősorban játékokban és számításigényes alkalmazásokban lehet majd kihasználni.

A PC World beszámolója szerint a társaság a nyár végén egy, az Apple MacBook Airjéhez hasonlóan vékony notebookokba szánt változattal is előrukkol majd a Centrino 2-ből, amelyet az Intel szerint mintegy 250 közeljövőben megjelenő laptopba építenek majd be.