A Vista miatt nem terjedhet a winchester utódja

Vágólapra másolva!
A Microsoftot támadta beszédében a flashmemóriás háttértárakat gyártó Sandisk vezérigazgatója. Eli Harari szerint a Vista hátráltatja az SSD-technológia fejlődését - adta hírül a CNet.
Vágólapra másolva!

Az igazgató a cég második negyedévbeli teljesítményét tárgyaló konferencián beszélt a következő generációs SSD-meghajtók tervezési nehézségeiről és a Vista felelősségéről. Állítása szerint a legnagyobb probléma, hogy a Microsoft legújabb operációs rendszerét nem optimalizálták a flashmeghajtós használatra.

Harari úgy véli, az új, nagyobb meghajtók vezérlését úgy kell megtervezniük, hogy azok ellensúlyozzák a Vista hibáit. Ez a probléma erősen visszaveti a SanDisket a fejlesztésben. Az igazgató szerint a késésért fő oka, hogy későn értették meg, milyen korlátokkal jár a Windows Vista alatti működés. A sebességet és nagy tárterületet egyszerre igénylő felhasználóknak várniuk kell az új vezérlőket használó meghajtókra, ezek azonban várhatóan csak az év végén, vagy 2009 elején kerülnek a boltokba.

A következő generációs SSD meghajtók a többszintű cella (MLC) technológiát használva nagyobb adatmennyiséget lesznek képesek tárolni mint a mostani flashmeghajtók. Az MLC megoldással készülő eszközökhöz lényegesen bonyolultabb vezérlőelektronika szükséges, azonban alkalmazásával a jelenleginél nagyobb kapacitású változatok is készülhetnek a mozgó alkatrészt nem tartalmazó háttértárakból.

Nincs probléma az SSD-piac alsó szegmensét képező, 32-64 gigabájtos meghajtókkal. A kisebb méretű eszközök meghajtására elegendő a régi technológiát használó elektronika, ez pedig gond nélkül működik bármely operációs rendszerrel.