Háromból egy Vistát XP-re cserélnek

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint a Vistával eladott új számítógépek harmadán a vásárlók azonnal XP-re cserélik az új operációs rendszert, főleg azért, mert a korábbai Windows sokkal jobb teljesítményt nyújt.
Vágólapra másolva!

A közösség-alapú tesztelő hálózatot üzemeltető Devil Mountain Software Inc. több mint 3000 friss PC-t vizsgált meg. Ebből a felmérésből derült ki, hogy a számítógépeken futó operációs rendszer harmadát a gyártók, vagy vásárlás után a felhasználók azonnal XP-re váltják.

Craig Brath, a cég technológiai igazgatója a felhasználóik adatait vizsgálva jutott az említett arányokhoz. A szakember hangsúlyozta, a kutatás eredménye csak egy becslés, de a trend felrajzolására tökéletesen alkalmas, miszerint az emberek egy jó része él a Vistával járó váltási joggal. Az említett végfelhasználói szerződés (EULA) értelmében a Vista Business és Vista Ultimate változatok "lebutíthatók" XP Professional rendszerre. Vállalatok esetében a Vista Enterprise-ra ugyanez érvényes.

Ugyan maga a Microsoft június végén szállította viszonteladóinak az utolsó Windows XP-ket, egyes gyártók tovább, így például a Hewlett-Packard egészen jövő júliusig kínálja gépeit az immár hétéves operációs rendszerrel. "A világ számítógépein futó Visták száma így jóval kevesebb, mint ahány szoftvert a Microsoft értékesített. Különösen a pénzügyi szektorban ragaszkodnak a régi rendszerhez" - tette hozzá Brath. A Devil Mountain elsődleges terméke, egy teljesítményanalizáló szoftver számos nagy pénzügyi vállalatnál megtalálható, így konkrét példákkal is alátámasztotta kijelentéseit. "Egyik ügyfelünk a teljes informatikai eszközállományát fejlesztette, de a Vistáról hallani sem akart, helyette az XP 64 bites változata került a gépekre" - tette hozzá.

Tavaly a cég összevetette a két operációs rendszer teljesítményét is, amiből a régebbi fejlesztés került ki győztesen. Barth szerint a helyzet azóta sem változott sokat. "Mindaz, amit eddig tapasztaltam, csak azt erősíti bennem, hogy a Vista egy olyan termék, amelynek soha nem lett volna szabad polcokra kerülnie." A technológiai igazgató elmondta, még az XP funkcionalitására lebutított Vista is 40 százalékkal lassabb volt elődjénél. "A Vista teljesítményével mindig is gondok voltak, és csak az menti meg a Microsoftot, hogy a mostani gépekben gyorsabbak a processzorok és több memóriával rendelkeznek"- mondta.

(ComputerWorld.hu)