Ami kellhet az új PC-jéhez

2008.12.24. 0:31

WINDOWS LIVE: MESSENGER ÉS MAIL

Forrás: [origo]
Windows Live Béta

A Microsoft már jó ideje egyetlen közös telepítőprogramon keresztül terjeszti Live márkajelzésű szoftvereit, amelyek közt megtalálható a népszerű Messenger chatkliens, vagy az Outlook utódjának számító Live Mail levelező, de például Fotótár és a gyerekekre káros internetes tartalmakat blokkoló Családbarát funkció is.

A fenti néhány megabájtos alkalmazás tulajdonképpen egy miniatűr letöltésmenedzser, amely letölti és telepíti a gépre többek közt a Messenger legújabb, igen kellemes külsejű verzióját, de ugyanebből lehet elérni a Live Mailt, amely az otthoni felhasználóknak szánt levelezőprogramok közül most nekünk épp a legszimpatikusabb. A rutinosabbak kipróbálhatják még a béta állapotú, de remek Spicebird-öt, a Mozilla Thunderbirdről viszont a hármas verzió megjelenéséig inkább nem veszünk tudomást.

DIGSBY

Forrás: [origo]
Digsby

Az év egyik legnagyobb dobása volt az ingyenes Digsby: a remek chatkliens sajátossága, hogy az összes ismert csevegőhálózatra képes csatlakozni az MSN-től a GTalkig, tehát  nincs szükség arra, hogy a szoftvereket külön-külön feltelepítsük. Bár azóta az ingyenes szoftver telepítésekor megkísérli rávenni a felhasználót különböző marketingcélokat szolgáló eszközök telepítésére, ezeket egyszerűen nem kell jóváhagyni, mindenféle idegesítő komponens nélkül is működőképes a program. Extrái közé tartozik, hogy képes ellenőrizni a Gmailre érkező leveleket, de jelzi, ha a Facebook-on üzentek nekünk, és még a twitteres friss üzeneteket is lehet írni és olvasni belőle.

Kevésbé tetszetős, és elég nehezen állítgatható kezelőfelülettel bír, és kizárólag chatelésre használható a másik univerzális kliens, a Pidgin is. Sajnos azonban tapasztalataink alapján az üzenetváltás nem mindig tökéletes az MSN hálózatán keresztül, ezért ha valaki hosszú ideje nem válaszol a neki írtakra, érdemes azt megpróbálni a hivatalos Live Messengerből is elküldeni neki. Bár online telefonálást már egyre több szoftver kínál, a Skype továbbra is nagyon népszerű, érdemes ezt is feltelepíteni a PC-re.