Ami kellhet az új PC-jéhez

2008.12.24. 0:31

GOM PLAYER

Forrás: [origo]
GOM Player

Az utóbbi években két kedvenc médialejátszó alkalmazást használunk, a GOM Playert és a VLC-t. Az előbbi előnye, hogy elég kis gépigényű, másrészt beépített dekódolókat tartalmaz az ismertebb fájlformátumokhoz, amelyik videót pedig nem tudja alapból megnyitni, ahhoz online adatbázisában keres megfelelő kodeket. Az interneten fellelhető tucatnyi formátum közötti útvesztőben nagy segítség egy ilyen alkalmazás.

A másik tuti videolejátszó a VLC Media Player, amelyet azért szeretünk, mert az alapból DVD-lejátszási képességgel nem rendelkező XP-n is lehetővé teszi a filmes lemezek megtekintését, bár ez a probléma a Vista megjelenésével már kevésbé jelentős. A VLC-vel az esetek többségében a legbizarrabb formátumú fájlokkal - így például a nagyfelbontású MKV állományokkal is - elboldogul, ha mégsem válna be, a KMPlayer-t érdemes bevetni, mov videók nézegetéséhez pedig a Quicktime ajánlott.

Ha mégis a kedvenc Windows Media Playerben nézné filmjeit, ahhoz XViD és Divx kodeket, AC3 hangfiltert kell letölteni, ezekkel a videók döntő többsége biztosan lejátszható.

IRFANVIEW

Forrás: [origo]
IrfanView

Képnézegetéshez ingyenessége és gyorsasága IrfanView ajánlott, bár ennek telepítésekor is figyelni kell az opciókat, ha nem szeretnénk felesleges eszköztárakkal bővíteni böngészőnk kezelőfelületét. Cserébe számtalan formátumot támogat, alapvető szerkesztési funkciókat is kínál, melyeket akár egy egész könyvtárnyi képre is be lehet állítani, és egyszerű kezelni is.

Komolyabb fotómanipulációs feladatokra a Photofiltre-t érdemes kipróbálni, vagy a Google végre magyar nyelven is kommunikáló Picasáját - ez utóbbiból ráadásul pár kattintássa fel lehet tölteni a fotókat egy webes tárhelyre, hasonlóan a Microsoft Live Fotótár-jához.