Asztali PC-t vagy laptopot?

2008.09.04. 18:09

A srácok számára szomorú tény, de újra megnyitották kapuikat az iskolák. A tanévkezdés apropóján meghirdetett akciók keretében sokan vesznek PC-t akár a gyereknek, akár az egész család használatára: de vajon melyik a jobb vétel, a laptop vagy az asztali számítógép?

Egy-másfél éve még lehet, hogy rávágtuk volna: laptopot kell venni, most azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet: ugyanakkora összegből, amennyibe tavaly egy átlagos laptop kerül, mostanra egy új asztali PC-re és egy könnyen hordozható, alapvető internetes szolgáltatások használatára bőven elegendő netbookra, vagyis olcsó minilaptopra is szert tehetünk.

Miért asztali PC-t?

Milyen érvek szólnak az asztali PC mellett? Elsősorban természetesen az ár: már negyvenezer forint körüli összegért már elérhetők a legalsó szegmens darabjai, ezek többnyire kisebb boltok szervizeiben összeállított masinák a lehető legolcsóbb processzorral, hatvan-hetvenezerért viszont már nagy méretű memóriával, izmosabb, kétmagos processzorral szerelt példányokat találtunk, százötvenezertől felfele pedig már kimondottan húzós otthoni munkaállomást lehet beszerezni - monitor nélkül.

Nem mellékes az sem, hogy egy asztali PC-t lehet bővíteni, javítása is egyszerűbb, mivel a hibás komponens helyett többnyire egyszerű újat beszerezni. A vásárlás során érdemes figyelni arra, hogy az esetek döntő többségében az alapárban az egér és billentyűzet benne foglalatik, de az nem tartalmazza az operációs rendszert, ami például egy Windows esetében 20-25 ezer forinttal növelheti a végösszeget. Az sem mindegy, milyen házba szerelik az alkatrészeket: az öt-hatezer forintos noname gépváz tápegysége általában nem jó minőségű, teljesítménye sem az igazi, és gyakran hangos. A márkás, drágább típusokat általában minőségibb, halkabban működő részegységgel szerelik fel, és gondot fordítanak az optimális levegőáramlásra, valamint a mozgó alkatrészek keltette rezgések kiküszöbölésére is. Bár gyakran tízezer forintos extra költséget jelenthet, érdemes a boltban összerakott konfigurációhoz is a processzorra szerelt gyári hűtőventilátor helyett fejlettebb, csendesebb fajtát választani, ezzel jelentősen minimalizálható a bekapcsolt számítógép zúgása.

Legalább két magra van szükség

Ha nem csupán szövegszerkesztésre használt alapgépről van szó, valamilyen fejlettebb, manapság már kétmagos processzor alá nem szabad lemenni, mivel  legolcsóbb típusok az AMD és az Intel kínálatában is elérhetőek már tízezer forint környékén. A memória szintén nem tartozik a vészes tételek közé, egy egy gigabájtos modul 4-5 ezer forint körül kapható, két gigabájt ram pedig bőven elegendő játékhoz, multimédiához is, csak a legprofibbaknak érdemes ennél is feljebb bővíteni PC-jüket. Alaposan meg kell viszont fontolni a videokártya vásárlását: bár az utóbbi fél évben ezeknek az ára is jelentősen csökkent, a csúcsmodellek még így is annyiba kerülnek, mint egy egyszerűbb PC: 60-100 ezer forintos típusokat is találni - ennyiért pedig  már egy vadonatúj konzolgépet is meg lehet vásárolni. További hátrány, hogy nehéz kiszámítani, melyiküket érdemes választani: egy-két éven belül a legdrágább csúcsmodell is elavul, az olcsóbbakat pedig már hamarabb le kell cserélni ahhoz, hogy az új játékok elfussanak a gépen normális minőségben.

Forrás: Getty Images

A monitor olcsó, a Blu-ray még drága

Az asztali PC-ben használatos winchestert olcsón meg lehet venni, tízezerért már 250 gigabájtosat lehet venni, az ötszáz gigabájtos társa ára épp húszezer forint alatt marad, az egy terabájtos modelleket pedig negyvenezer forintért lehet hazavinni. Rendkívül olcsók a DVD-író meghajtók is, már durván négyezerért beszerezhetők, így hagyományos CD-íróval már nem is érdemes vesződni, nem is igen lehet ilyeneket kapni manapság. A HD-minőségű házimozizásra vágyók durván huszonötezer forintért Blu-ray-lemezeket lejátszani képes DVD-író meghajtókat is találnak a boltokban, a kék lézeres diszkeket égetni is képes modellek ára azonban még borsos, ötven-hatvanezer forint közötti.

Szintén vevőbarát a helyzet az LCD-monitorok frontján: 19 colos laposképernyőt már 30 ezerért lehet venni, 20-asat 40-ért, és nem ritka az ötvenezer forintnál olcsóbb típus a 22 colos modellek esetében sem, az ennél nagyobbakért azonban már százezer forintnál többet kérnek el. A PC-s mozizást már húszezer forint körüli összegért aránylag jó minőségű, többcsatornás hangrendszerrel lehet megtámogatni.

Asztali PC: érvek és ellenérvek

+ olcsó - sok helyet foglal
+ jól bővíthető, könnyen javítható - többet fogyaszt a laptopnál
+ játékhoz jobb választás - az olcsóbb típusok zajosak


A következő oldalon a laptopok vásárlásának rejtelmeibe avatjuk be az olvasót.

Előző
  • 1
  • 2
Következő