Szigorú másolásvédelemmel büntet a Spore

Vágólapra másolva!
Panaszkodnak a Spore másolásvédelme miatt a játékosok. Az Electronic Arts által használt SecuROM digitális jogkezelő rendszer csak háromszori telepítést enged - adta hírül a BBC. 
Vágólapra másolva!

Az Amazon.com-ra írt ismertetőkben panaszkodó játékosok legfőbb kifogása, hogy a korlátozott számú telepítési lehetőség miatt úgy érzik magukat, mintha csupán kikölcsönözték volna a játékot. Akkor sem kap vissza a játékos telepítési lehetőséget, ha valamelyik gépéről eltávolítja a játékot, azaz új számítógép vásárlásakor vagy frissebb operációs rendszer telepítése után mindenképpen el kell használni egy telepítési alkalmat.

A három alkalom elhasználása után a játékos kénytelen a programot kiadó Electronic Artshoz fordulni, hogy új aktivációs lehetőséget kérjen. Ez azonban az egyik Amazonos hozzászóló szerint nem egyszerű feladat, ami a játékot becsületesen megvásárló felhasználó megalázásával jár. A felhasználó szerint az is aggasztó, hogy az aktivációhoz feltétlenül szükséges a kiadó szerveréhez való csatlakozás, ezek leállítása után a program nem telepíthető. A legtöbb panaszkodó a mostani esetet a hasonló problémákkal küzdő - és szintén az Electronic Arts által kiadott - Mass Effect körüli felháborodáshoz hasonlítja. Az evolúciót feldolgozó játék PC-s megjelenése előtt a Gémeskút blog foglalta össze a SecuROM DRM jelentette, és most is fennálló veszélyeket.

Forrás: [origo]
Csendesen fejlődnek a lények, amíg az aktiváció tart

A játékosok elégedetlensége már közvetlenül is meglátszik az Amazon Spore termékoldalán. A rövid ismertetőt író majd kétezer felhasználó közül mintegy ezernyolcszázan adtak csupán egy csillagot a lehetséges ötből a Spore-nak. Még ha ezeknek az értékeléseknek egy részét a használt DRM keltette ellenérzések szülték is, megszületésük mindenképpen figyelmeztető jelnek számít.

Az szimulációs játékok mesterének számító Will Wright legújabb játékát nagyon várták a játékosok, ám megjelenése után éles kritikát kapott. A legtöbben a szerves egésszé össze nem álló öt különálló játékmódot és a digitális jogkezelő szigorúságát kifogásolták.