Csilli-villi szobalaptop tévével

Vágólapra másolva!
Szórakoztatóközpont, tévé és játékgép egy laptopban? Kipróbáltuk a HP izmos alkatrészeket tartalmazó, számos földi jóval felszerelt, nappalikba szánt Pavilion noteszgépét, amely egészen addig kényelmes, amíg meg nem kell mozdítani.
Vágólapra másolva!

Első pillantásra hihetetlenül vonzónak tűnik a dv5-ös Pavilion, fényes műanyagján a napsugár is meg-megcsúszik, az Apple-től átinnovált világító logó rendkívül jól néz ki a hátulján. Jobban megnézve már feltűnik a krómozott műanyag hamiskás csillogása. A fémszerű sáv nem az egyetlen olyan megoldás, amely csak a tervezőasztalon tűnt jó ötletnek, ugyancsak nem túl praktikusak azok a billentyűzet felett lévő érintőgombok, melyekkel többek közt a hangerőt és a lejátszást lehet szabályozni. Az exkluzívnak ható billentyűk sajnos szebbek, mint célszerűek, a hangerőszabályzó több alkalommal makacsolta meg magát a teszt során, az ilyenkor fellépő folyamatos kattogást pedig csak az újraindítás javította.

Nem lehet panasz a teljesítményre

Nem lehet panasz viszont a masina belsejére. A hagyományos (32 bites) Windowsok által kezelhető memória maximumát, négy gigabájtot tömtek bele, ennél többel gyakorlatilag nem lehet, de nem is érdemes egy otthoni számítógépet felvértezni. Több hosszú nyaralás fotóinak vagy családi parti teljes videoanyagának elég merevlemez is található a gépben, a 320 gigabájt nem az a mennyiség, amiből átlagos felhasználás mellett könnyű kifutni. A netezést egy nagy sebességű N-es szabványú wifi-kártya és gigabites Ethernet-csatoló gondoskodik, igaz, a tesztgépen csak az előbbit sikerült működésre bírnunk. A gép bővíthetősége is példás: külső merevlemezt nem csak USB-n, de a jóval nagyobb sebességű eSATA porton is rá lehet dugni. Monitort VGA-n és HDMI-n fogad, amire munkához szükség is lehet, mert a laptop saját, 15,4 colos kijelzőjében normál fényviszonyok mellett minden tükröződik.

A dv5 kétmagos Intel Core2Duo P8600-as processzora 2,5 gigahertzen pörög, aminek köszönhetően a masina nagyon fürge. Nagyobb megterhelés és játék mellett azonban komolyan melegedni kezd a felhasználó csuklója alatti terület, éreztetve, hogy a hűtést nem sikerült teljesen megoldaniuk a HP mérnökeinek. Hasonlóan felemás élményt nyújt a beépített Altec-Lansig hangrendszer: a beépített hangszórók alkalmasak a gép keltette zörejek elnyomására, ám hangzásuk teljesen átlagos, pedig a nagynevű gyártótól kicsit jobbat vártunk.

Nézze meg rövidfilmünket a laptopról!

Játékra sem utolsó - de nem is első

A 2007 végén megjelent Crysis játék nem éppen arról híresült el, hogy bármilyen vacak számítógépen lehetne futtatni: a részletes fizikai modellel és teljesen lerombolható környezettel rendelkező játék korának jobb játékos PC-it is megizzasztotta. Nagy várakozással próbáltuk ki a játékhoz is elég erősnek tartott laptopon a játékot - a tesztkészülékben Nvidia GeForce 9200M lapka volt, de 8400-as, illetve ATI Radeon 3450-es grafikus kártyával is rendelhető. A minimum követelményekhez közel eső felszereltségű gépen természetesen nem ment teljes részletességgel a játék. A kép akadt, a pontosnak szánt lövések az ellenség hűlt helyére csapódtak be. A beállításokat azonban közepesre visszavéve már gördülékenyen futott a program, jöttek az akciófilmek látványvilágát megidéző robbanások.

Tévé a laptopban

A tesztelésre kölcsönkapott dv5-ös egy olyan extrát is tartalmazott, ami még az asztali gépekben sem számít megszokottnak, nem hogy a notebookokban. A készülék beépített digitális tévétunerrel rendelkezett, amivel az egyelőre kísérleti üzemben működő DVB-T adást lehetett fogni. A tuner egyelőre csak az M1, M2, Duna és Duna Autonómia csatornákat teszi elérhetővé, ám ha a digitálás adás hivatalosan is beindul, számos egyéb csatornával bővülhet majd a kínálat.

Fotó: Mudra László [origo]
Tévét is nézhetünk rajta (még több kép a laptopról)

Az Antenna Hungária adatbázisa szerint Lágymányoson csak tetőantennával fogható a digitális adás, de néha megszakadó, ám nézhető minőségű vételt a laptophoz adott kicsi antennával is sikerült elérnünk, bár csak az ablak közelében. A csomagban található még a hagyományos antennacsatlakozót a HP saját aljzatához alakító kábel is, így a jó tetőantennával rendelkezők egészen biztosan tudják majd tévé helyett használni a notebookjukat.

Nem tudtuk eldönteni, hogy a tévétuneres notebook kiknek lehet hasznos. Kisgyermekes ismerőseinktől már korábban hallottuk, hogy hagyományos tévétunerrel és notebookkal mennek nyaralni, hogy a megszokott meséket meg tudják nézni a gyerekek - ebben van némi ráció.

Összművészet kusza vezérlőfelületen

Meglepő módon az új Pavilion notebookon egyszerre két médiacenter felületet is kap a pénzéért. A Vista Home Premium részeként hozzájut a Windows saját Media Centeréhez, a gépet gyártó HP pedig adja a saját QuickPlay elnevezésű felületét is. A két program átjárható, a megfelelő menüpontokkal lehet köztük váltani, és az általuk kínált funkciók is gyakran azonosak, ebben a formájában csak a felhasználó összezavarására alkalmas: miért kell duplikálni egy eleve beépített funkciót?

Hasznos viszont, hogy ügyes megoldással két távirányító is jár a notebookhoz. Az egyik normál méretű és alakú, amit a felhasználó a nappali kávézó asztalán tarthat, és este arról vezérelheti a digitális tévének használt gépét. A másik irányító viszont egy apró, kártya méretű darab, amit az ExpressCard bővítőhelyen lehet tárolni, és utazás közben is kéznél van. Hasonlóan az utazóknak kitalált jó ötlet a dupla fülhallgató-bemenet, ami lehetővé teszi, hogy ketten nézhessenek filmet a laptopon például vonaton vagy repülőn ülve.

Fotó: Mudra László [origo]
A két remek távirányító(még több kép a laptopról)

Neonomádok kíméljenek

A dv5 fényes kijelzője, erős videokártyája és viszonylag gyors processzora nem kíméli a telepeket. Tesztünk során a Google Videón megtalálható egyik leghosszabb magyar felvételt, Feldmár András Van-e élet a halál előtt? című előadását néztük wifin keresztül, félig levett fényerő mellett. A notebook két óra öt perc után menekült készenléti állapotba csaknem teljesen lemerült akkumulátorral. Ez az érték nem számít kiemelkedően rossznak, de erősnek sem nevezhető. A hatcellás akkuval szerelt Pavilion elsősorban nem a neonomádoknak szánt igásló, hanem időnként hálózat nélkül használt hordozható asztali gép. A nálunk járt csúcsmodell ára 289 ezer forint, ami a gép ereje és a hozzáadott extrák tükrében jónak mondható. Egyedül azzal kell tisztában lennie a vásárlónak, hogy a pénzéért nem cipelésre készült hordozható gépet kap, hanem egy miniatűr szórakoztatóközpontot.