Tíz perc alatt tölthető laptop-akkumulátor

Vágólapra másolva!
A japán Toshiba egy technológiai vásáron mutatta be Super Charge ion Battery (SCiB) nevű újfajta noteszgép-akkumulátorát, amelynek érdekessége, hogy tíz perc töltést követően elnyeri kapacitásának 90 százalékát.
Vágólapra másolva!

A PC World híradása szerint egyelőre még csak egy prototípust állított ki a vállalat a CEATEC expón a Toshiba, amelyet egy Dynabook laptopba szereltek be. A kiállított demógép mellett egy hagyományos áramforrással szerelt szerelt típust is elhelyeztek, hogy a látogatók össze tudják hasonlítani a két típus jellegzetességeit.

A SCiB-típusú akkumulátor egyik fő ismérve, hogy a Toshiba szerint sokkal jobban bírja a gyűrődést a manapság elterjedt lítium-ion modelleknél: 5-6 ezerszer is újra lehet tölteni, míg a hagyományos fajtákat csak mintegy ezer alkalommal. További előny, hogy a töltőre helyezve már tíz perc után elnyeri teljes kapacitásának 90 százalékát. Emellett a gyártó azt is közölte, hogy az újfajta akkumulátorokat úgy tervezték, hogy védve legyenek túlmelegedés vagy zárlat ellen - hasonló esetek miatt ugyanis az elmúlt években számos gyártó visszahívni kényszerült lítium-ion áramforrásait.