Letiltották a DVD-másoló szoftvert

Vágólapra másolva!
A bíróság ideiglenes végzése nyomán a RealNetworksnek el kellett távolítania nemrég bemutatott, RealDVD nevű szoftverét, amely bármilyen filmet tartalmazó eredeti lemez tartalmát képes a merevlemezre másolni.
Vágólapra másolva!

A leginkább a Real Player nevű médialejátszó szoftveréről ismert cégnek egy ideiglenes bírósági végzés nyomán fel kellett függesztenie RealDVD nevű szoftverének értékesítését, így az alkalmazást jelenleg nem is lehet letölteni a társaság honlapjáról. Az egyelőre csupán ideiglenesnek tekinthető tiltásra egy olyan peres eljárás nyomán került sor, melyet a hollywoodi filmstúdiókat tömörítő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) indított a RealNetworks ellen, mondván a társaság szoftverterméke sérti az amerikai digitális szerzői jogi törvényt, a DMCA-t.

A RealDVD ugyanis a filmes lemezeken alkalmazott védelmi eljárások kijátszásával lehetővé teszi azt, hogy bármely jogvédett DVD-film tartalmát a tulajdonos a merevlemezre másolja. Mindez persze cseppet sem új dolog, hasonló szolgáltatásokat tett lehetővé a DeCSS nevű program is, amelyet még 1999-ben publikált a világhálón egy fiatal norvég programozó, a később DVD Jon néven elhíresült Jon Lech Johansen és két társa. Ezen a szoftveren alapulva számos ingyenes DVD-rippelő szoftver vált elérhetővé a világhálón, bár az olyan ismert DVD-író alkalmazások, mint például a Nero, csupán a nem védett lemezek lemásolását teszik lehetővé. A RealNetworks állítása szerint a RealDVD esetében technikailag nincs szükség a DVD-filmek beépített védelmének kijátszására, a szoftver egy teljesen legális megoldással dolgozik, noha ennek mikéntje még nem ismert. A most bejelentett tiltás elvileg csupán keddig hatályos, az ügyben eljáró észak-kaliforniai bíróság ekkor fogja eldönteni, hogy a szoftver értékesítését a folyamatban lévő per teljes ideje alatt fel kell-e függesztenie a fejlesztőknek.