A hét letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén újabb gigabájtok várják, hogy letöltse őket: a legújabb James Bond-játék, a Quantum of Solace még meg sem jelent, remek demójában azonban már a 007-es bőrébe bújva lövöldözhet, ezenkívül egy horrorisztikus sci-fi-FPS, az Area 51 teljes verzióját ingyen megkaphatja, a profi játékosoknak pedig az ugyancsak teljes verziós Full Spectrum Warriort ajánljuk figyelmébe. Hasznos programokból ezen a héten az Opera böngésző és a mindennel elboldoguló VLC médialejátszó tovább okosított verzióit kínáljuk.
Vágólapra másolva!

JAMES BOND: QUANTUM OF SOLACE

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (700MB)

A Daniel Craig főszereplésével készült két új James Bond-film, a Quantum csendje, és a Casino Royale történetét dolgozza fel a legújabb 007-es videojáték, amely a hónap végén kerül majd a boltokba a PSP-t leszámítva gyakorlatilag minden jelenleg kapható játékrendszerre. A PC-s demót azonban már most le lehet tölteni a Szoftverbázisról, és tapasztalataink alapján érdemes is, mivel kimondottan jól sikerült adaptációról van szó. Meglepő módon még a játék gépigénye sem verdesi az eget, újnak már nem mondható Radeon X1600-as videokártyánkkal is gond nélkül futott 1280x1024 pixeles felbontásban, ami manapság nagy szó. Játékmenete leginkább az Xbox 360-as külső nézetből játszódó akciójátékok ismerői számára lehet ismerős, bár a hús-vér színészre megszólalásig hasonlító ügynökünket számítógépen a W, A, S, D gombokkal és az egérrel lehet vezérelni, fedezékbe húzódni pedig az E és valamelyik irány lenyomásával tud Bond. Noha a környezet kidolgozásánál már láttunk részletesebbet, összességében egy látványos, hangulatos, pergő akciót kínáló játékról van szó, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni.

AREA 51

Forrás: [origo]

A játék teljes verziójának letöltése (2 GB)

Nem mai gyerek már viszont az Area 51, még az első Xboxra és a Playstation 2-re jelent meg a PC mellett 2005-ben. Bár grafikája mai szemmel már kissé elnyűttnek tűnik, szereplői sem állnak túlontúl sok poligonból, igen jól eltalált hangulata, és alacsony gépigénye miatt érdemes próbát tenni vele, hiszen egy teljesen ingyen letölthető programról van szó, ami egy kicsit a Halo-ra hasonlít. A sci-fi környezetben játszódó FPS elején rövid lőgyakorlat, majd egy emberek egészségi állapotát monitorozó szkenner felvétele után (a Tab billentyűvel kell) kimondottan gusztustalan mutáns szörnyek ellen kell harcba indulni. Kezdetben a felszerelés egy pisztoly, korlátozott lőszerrel, később azonban a likvidált ellenségektől, illetve a pályán elszórva komolyabb mennyiségű muníciót, és erősebb fegyvereket is találni. A játék további érdekessége, hogy szinkronhangjai közt az X-Aktákból ismert David Duchovny és Marilyn Manson is megtalálható, és online multiplayer módot is támogat.

FULL SPECTRUM WARRIOR

Forrás: [origo]

A játék teljes verziójának letöltése (2GB)

Bár a teljesen kezdő játékosokat valószínűleg az őrületbe kergeti, a rutinosabbak számára igazi ínyencfalat a korábban pénzért kínált, de nemrég ingyenesen letölthetővé tett Full Spectrum Warrior. Ez a program abban tér el a tucat-FPS-ektől, hogy eredetileg az amerikai hadsereg katonáinak oktatására fejlesztették ki. Ez természetesen azt jelenti, hogy a lehető legrealisztikusabban kivitelezték a játékot, szó sincs róla benne csodatévő extracsomagokról vagy szuperpajzs által generált 400 százalékos életerőről: ha a játékos nem kellően óvatos, bizony hamar a fűbe haraphat, az ellenség orvlövészei hamar megtömik ólommal. Természetesen nem maradt ki ebből a játékból sem a multiplayer mód, melyet a haverokkal akár egymást segítve, kooperatívan is lehet űzni.

A Full Spectrum Warriort amerikai pszichiáterek is alkalmazzák poszttraumás stresszben (Post Traumatic Stress Disorder, PTSD) szenvedő háborús veteránok kezelésére, mivel élethűen lehet benne valós háborús szituációkat rekonstruálni.

OPERA 9.6

Forrás: [origo]
A szoftver teljes verziójának letöltése (7MB)

A héten jelent meg a valósnál jóval nagyobb figyelmet érdemlő alternatív böngésző új kiadása. Bár a Firefox népszerűbb, ha azt már ismeri, az Operával is érdemes egy próbát tenni, mivel stabilan, gyorsan működő, az oldalak jelentősebb részét hibátlanul megjeleníteni képes browserről van szó - egyedül talán a beépített RSS-olvasója bénább a riválisokénál. Egyik erőssége az ingyenes regisztrációt igénylő Opera Link szolgáltatás, ez leginkább a Delicious.com-ra hasonlít: a böngésző könyvjelzőit automatikusan lementi egy online tárhelyre, így például az otthoni és a munkahelyi PC-n is kényelmesen hozzá lehet férni ugyanazokhoz a bookmarkokhoz, sőt, az új verzióban már a begépelt URL-ek listáját, és a felhasználó által megadott keresőket is szinkronizálni tudja.

A 9.6-os verzióba egy görgetésjelölő nevű funkciót is beépítettek, ez a hosszú honlapokon görgetve mindig megmutatja, hogy az előző képernyő alja melyik sornál helyezkedett el - kár, hogy próbáink során csak néha volt hajlandó működni, részletesebben a Magyar Opera blogon lehet olvasni róla.

A szoftver beépített levelezőklienst is tartalmaz, ennek újítása, hogy akár teljes e-mail-párbeszédeket ignorálni lehet benne, ami például levelezőlistákra feliratkozva, vagy a céges üzenetek olvasása közt jön jól: ha nem vagyunk kíváncsiak az ugyanazon témában érkező tucatnyi levélre, már az elején letilthatjuk azt, így az érkező válaszok rögtöna kukában landolnak. Egy másik praktikus újítás, az Alacsony sávszélesség mód mobilinternet használatakor jön jól, ugyanis ekkor a program takarékoskodik a sávszélességgel, nem tölti le a nagy csatolt fájlokat, illetve az üzenetekből is csak az első száz sort, ha valóban fontos az üzenet, manuálisan persze a maradékot is le lehet kérni belőle.

VLC PLAYER 0.94

Forrás: [origo]
A szoftver teljes verziójának letöltése (14MB)

Méltán népszerű videolejátszó alkalmazás a VLC Player, hiszen gyakorlatilag minden fontosabb médiaformátummal elboldogul, amivel egy internetező találkozhat (kivéve a Real Videót, ahhoz erre van szükség). A szokásos módon ezúttal is számos hibát, hiányosságot orvosoltak az új verzióban a készítők, melyek a stabilitást, vagy egy-egy funkció működését érintették, ezúttal azonban egy új, a korábbinál gusztusosabb kezelőfelülettel is ellátták az alkalmazást. Az újítás egyetlen hátránnyal bír: teljes képernyős módba váltva időnként magától előbújik az automatikusan eltűnő kezelőfelület. Ha valaki tudja, ezt a problémát hogyan lehet orvosolni, ne habozzon, ossze meg velünk kommentben!

A korábbi hétvégék szoftverajánlóit itt böngészheti át.