Megint lángolnak a Sony akkumulátorai

Vágólapra másolva!
A japán gyártó százezer notebook-akkumulátort kénytelen visszahívni túlhevülési poblémák miatt. A cég legutóbb két évvel ezelőtt került komoly bajba hasonló gondok miatt.
Vágólapra másolva!

A Sony összesen százezer darab hibás laptop-akkumulátort kénytelen visszahívni, mert azok túlhevülhetnek, és tűzveszélyesek. Az USA fogyasztóvédelmi hatósága (Consumer Product Safety Commission, CPSC) szerint az országban eddig két esetben okoztak személyi sérülét a hibás alkatrészek, amelyek miatt 17 számítógép gyulladt vagy kezdett el füstölni. Ezekkel együtt a Wall Street Journal szerint összesen 40 esetben jelentették az Egyesült Államokban az érintett modellek veszélyes túlmelegedését.

A Wall Street Journal értesülései szerint a hibás akkumulátorok nagyobb részét, 74 ezer darabot az USA-n kívül értékesítettek, és ezek a Hewlett-Packard gépeibe kerültek, amit a gyártó kérdésünkre meg is erősített. Az Egyesült Államokban a CPSC szerint 35 ezer gép lehet érintett, HP, Compaq, Dell és Toshiba modellek egyaránt. A Hewlett-Packard hazai képviseletének tájékoztatása szerint az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló úgynevezett EMEA régióban összesen 36 ezer darab akkumulátor lehet érintett, így azokból Magyarországra is juthatott. A felhasználók a cég weboldalán (http://www.hp.com/support/BatteryReplacement) a gép sorozatszáma alapján ellenőrizhetik, hogy a gépüket hibás akkumulátorral látták-e el.

A Sony legutóbb 2006-ban volt kénytelen tömeges akkumulátor-visszahívást elrendelni, akkor a majdnem 10 millió hibás alkatrészt cseréltek ki, ami több mint 400 millió dolláros veszteséget okozott a gyártónak. A mostani akkuk a Wall Street Journal szerint ugyanabból a japán üzemből kerültek ki, mint a 2006-os hibás széria. A most visszahívásra került akkumulátorok korábban, 2004 októbere és 2005 júniusa között készültek.

A gyártó szerint a hibát a termelési kapacitás növeléséből fakadó minőségromlás okozhatta, vagy az elektródák fém fóliájával lehet probléma. Az elmúlt években a lítium-ion akkumulátorok gyártása során minden cég a minél kisebb méret és a minél nagyobb kapacitás elérésére törekedett, ami fokozza az akatrészek tűzveszélyességét. Az ilyen típusú cellák ugyanis sérülés vagy akár kisebb konstrukciós hibák miatt is veszélyesen túlhevülhetnek, és az elemzők már arra is felhívták a figyelmet, hogy ez a veszély idővel az egyre nagyobb kapacitású mobiltelefonokat, kéziszámítógépeket is érintheti.