Vágólapra másolva!
Hétfőtől az európai országokban élők is vásárolhatnak XO laptopot maguknak, és adományként is egyben az OLPC programja keretében, de a gép nem lesz olcsó vétel.
Vágólapra másolva!

November 17-én hétfőn Európában is elindul az OLPC alapítvány adományozó programja, amelynek keretében már nálunk is meg lehet majd vásárolni az százdolláros laptopot. A hivatalosan XO nevű strapabíró gépekhez 313 euróért, vagyis több mint 84 ezer forintért lehet majd hozzájutni, ami tulajdonképpen két példány ára: az egyik a vevőnek jár, a másik egy szegény országban élő diáknak.

A Give One Get One program az Európai Unió 27 országában és Svájcban, Oroszországban és Törökországban indul el hétfőn. Az OLPC alapítvány egyelőre csak az eredeti, Sugar névre keresztelt Linux alapú operációs rendszerrel árulja majd a gépeket a kontinensünkön, a Windows XP-s változatot nem lehet majd megvenni.

A százdolláros laptop a jelenlegi netbook-árak mellett valószínűleg csak azoknak lesz majd vonzó, akik tényleg segíteni szeretnének a fejlődő országok gyermekein. A gép már régen csak nevében százdolláros, mivel előállítási költsége magasabb lett a vártnál, így a debütálása óta megjelent filléres notebookokhoz képest már nem versenyképes. Az első generációs Asus Eee PC-hez már 55 ezer forintért hozzá lehet jutni - akciósan még olcsóbban is kapható volt -, igaz, ehhez nem jár a fejlődő országoknak adomány.