Tízszer gyorsabb lesz az új USB

Vágólapra másolva!
Az USB 3.0-t a jövő héten mutatja be az Intel. Az újfajta csatolóval egy perc alatt lehet átmásolni egy Blu-ray-lemez tartalmát.
Vágólapra másolva!

Az Intel több mint három éves fejlesztés után jövő hét hétfőn mutatja be az USB 3.0 szabványt - írja az Everything USB portál. Az újfajta csatoló névlegesen tízszer gyorsabb lesz elődjénél, az USB 2.0-nál, és a maximális adatátviteli sebessége 4,2 gigabit/másodperc.

Az első hivatalos tesztek szerint az USB 3.0 ennél egy kicsit lassabban teljesít. Az újfajta csatolóval 70 másodperc alatt lehetett átmásolni egy 25 gigabájtos filmet, ami valamivel 3 gigabit/másodperc alatti átviteli sebességet jelent. Csak összehasonlításképp: az USB 1.0-val ez a feladat 9,3 órát, a jelenlegi 2.0-val pedig majdnem 14 percet vett volna igénybe.

Az új szabvány kifejlesztése nem ment könnyedén, a szabvány összesen három évig tartó kidolgozását sorozatos csúszások kísérték. Az Intel 14 hónappal ezelőtt jelentette be az USB 3.0-t, de a cég partnerei, többek közt az AMD és az Nvidia már azzal is fenyegetőztek, hogy önállóan dolgozzák ki saját verziójukat, ha a chipgyártó nem pubikálja időben a technológia paramétereit.

Az Intel hétfőn a kaliforniai San Joséban megrendezésre kerülő SuperSpeed USB fejlesztői konferencián mutatja be az új szabványt a készülékgyártóknak, hogy azok elkezdhessék a kompatibilis eszközök fejlesztését.