Újabb történelmi játék jön: a Hunyadi hadai

Vágólapra másolva!
Az 1848-49-es szabadságharcot feldolgozó 1848 és a Rákóczi-szabadságharc idején játszódó Pro Libertate után - egy francia-olasz kitérőt követően - újabb történelmi játékkal jelentkezik a Huszár Games: a Hunyadi János törökök elleni harcát feldolgozó Hunyadi hadai.
Vágólapra másolva!

Mintegy 14 évet - az 1442-1456 közötti időszakot - öleli majd fel az az internetről hamarosan ingyenesen letölthető stratégiai játék, melynek megjelenését az Európai Unió támogatta - bár, hogy mekkora összeggel, azt egyetlen általunk megkeresett illetékes sem tudta, vagy akarta megmondani. A játákot az a fejlesztőcsapat készítette, amelyik a 2005-ben megjelent, 1848-as szabadságharcot, valamint a két éve kiadott, Rákóczi Ferenc vezette 1703-1711 között zajlott szabadságharcot vitte közelebb a számítógépes játékokhoz vonzódókhoz. A játék már kész, hazai kiadója a Sulinet lesz, amely várhatóan decemberben jelenteti meg a szoftvert.

Kicsit más, mint a régebbiek

Az új játék Hunyadi János törökök elleni hadjáratait teszi újrajátszhatóvá - persze csak a számítógépen. A Pro Libertatét ismerők számára lehet érdekes a korábban megjelent játéktól való eltérések jegyzéke, de bárki bővebb információt talál a Sulinet honlapján a játék egészéről is.

A magyar történelem fontosabb állomásait feldolgozó játékszoftver fejlesztői korábban a nemzetközi piacon is megmérettették magukat: a hazánkban külön nem terjesztett, angol nyelven megjelent Napoleon in Italy (Napoleon Itáliában) programot egy éve, 2007-ben adták ki, a Pro Libertate szintén angol nyelvű változatát - mely nem csak a Rákóczi szabadságharcot, hanem az amerikai függetlenségi háborút is "játszhatóvá tette" - pedig az Egyesült Államokban is terjesztették.

Következik a II. világháború

Várhegyi Bulcsú, a fejlesztőcsapat tervezője mindkét program fogadtatását közepesnek ítélte. Mint érdeklődésünkre elmondta: jobbra számítottak, az USÁ-ban árult programból legalább ötezret kellett volna értékesíteni, hogy igazolja az elképzeléseiket, ennyi azonban nem fogyott. Az Egyesült Államokban igazi érdeklődés nem a függetlenségi, hanem az 1861-1865 között zajló polgárháborút övezi - Várhegyi szerint ez is oka lehetett a mérsékelt sikernek. Napoleon olaszországi hadjáratait magábafoglaló játékból sem kelt el annyi, amennyire számítottak, de - mint Várhegyi megemlítette - az amerikai kiadójuk sem vitte túlzásba a reklámozást.

Forrás: [origo]
Jelenet az új játékból

Mint Várhegyi elmondta: további uniós pályázaton gondolkodnak, melynek révén újabb játékok fejlesztésébe foghatnának, illetve egy II. világháborús stratégiai játékon, de van kifejezetten hazai történelmi eseménnyel kapcsolatos elképzelésük, sőt, azt is tervezik, hogy a napoleonos játékot lefordítják magyarra. Részleteket azonban egyikkel kapcsolatban sem árult el, mint hangsúlyozta: ezek még csak ötletek, elképzelések, nem egyeztettek a lehetséges kiadókkal.