Dögös laptopok jó pénzért

Vágólapra másolva!
Szavazásunk aktuális eredményei szerint legtöbb olvasónk egy klassz noteszgépet szeretne karácsonyra: ezúttal öt különböző drágább, azaz 200 ezernél drágább típust próbáltunk ki. Ezek közt megtalálható játékokat zökkenőmentesen futtató óriás, digitévés multimédia-gép, két másikkal Blu-ray-filmeket is lehet nézni, és persze az új MacBook sem maradt ki.
Vágólapra másolva!

Apple MacBook

Ábécésorrendben haladunk, ezért rövid körképünk első szereplője az Apple új MacBookja. Ez az a típus, amelyet nemrég mutatott be Steve Jobs, és amely megkapta, a korábban csak a drágább Pro típusokkal elérhető alumínium gépházat is. Ennek előlapját egyetlen darabból készítik, így már fogásra is nagyon masszívnak tűnik, a műanyagnál biztosan jobban bírja majd a tenyér koptató hatását a következő években. Emellett hővezető hatása is optimálisabb lehet, az új MacBook ugyanis jóval kevésbé melegszik, mint elődei.

Bár az új design tetszetős, a sötét billentyűket az olcsóbb, háttérvilágítást nem tartalmazó modellen nem lehet olyan jól látni este, mint a fehér elődön. Cserébe a tapipad hatalmasra nőtt, az üvegfelületen pedig jól is esik az ujjat húzgálni. Mint azt az érdeklődőbb olvasók már tudhatják, ezen a gépen már nincsenek egérgombok sem, szerepüket a szoftver vette át, és nem is teljesít rosszul. A jobb vagy baloldalra bökve gond nélkül lehet klikkelni minimális megszokás után, bár az iPhone-ról ismert kétujjas zoom nem minden programban működik. A 13,3-as képernyőméret még hurcoláshoz is ideális, a 2 kilogrammos tömeg is még épp elviselhető. Már a legolcsóbb változatot is DVD-íróval szerelik fel, bár ez elég hangos, és nem is volt túl gyors próbáink során. Ez persze a 330 ezer forintos alapárért bőven elvárható, bár még ebben is az alapkategóriásnál erősebb processzor és egy egyszerűbb vagy régebbi játékok futtatására alkalmas videokártya található - a mindennapi munkához ezek bőven elegendőek.

Forrás: [origo]
Még több kép a laptopokról itt

Az új Mac alapból támogatja a Bluetootht, van webkamerája, emellet az N-jelű, vagyis a jelenlegi leggyorsabb wifi-szabványt is használja, bár a gyorsabb átvitelhez a hotspotnak, routernek is kezelnie kell a technológiát. Sajnos a gépen csupán két darab USB-port van, a FireWire-csatlakozó teljesen eltűnt róla (ez mondjuk bizonyos DV-kamerák tulajdonosai számára lehet zavaró), a standard HDMI vagy DVI monitor/tévécsatlakozó helyett pedig saját, Mini Displayport nevű megoldást alkalmaz a gyártó, így elkerülhetetlen az adapterek használata. Egy memóriakártya-olvasót is igazán rakhatnának bele az almás gépbe a cupertinói mérnökök.

Természetesen alapból a Mac OS X-szel érdemes használni a MacBookot, de Intel-processzora révén Windowst is lehet telepíteni rá, ez azonban további 20-25 ezer forintba kerül. Összességében a legolcsóbb MacBook is egy középkategóriás PC-laptop teljesítményét produkálja, persze az ára is ehhez igazodik.

Bruttó ár: 330 ezer forinttól, Mac OS X-szel
Képernyő: 13,3 col, 1280x800-as felbontás
Processzor: Intel Core 2 Duo P7350/P8600 - 2-2,4GHz
Memória: 2GB
Merevlemez: 160-250GB
Video: Nvidia GeForce 6400M
Optikai meghajtó: DVD-újraíró
Akkumulátoros üzemidő: 3 óra körüli, wifivel
Tömeg: 2 kg
Egyéb extrák: óriási, üvegbevonatú tapipad, gyorsabb, N-es wifit támogat,
Garancia: 1 év, + 2 év bővítés 54 ezer forintba kerül

HP Pavilion dv5

A hazai laptopüzletekben számos különböző felszereltséggel árulják a Hewlett-Packard otthoni felhasználókat célzó laptopját 220-300 forint körüli összegért, Windows Vista Home Premiummal. A 15,4 colos (1280x800 pixeles felbontású, eléggé tükröződő) képernyővel szerelt masina 2,5-3 kilogrammot nyom a mérlegen, azaz inkább nappaliba, mint táskába való példány. Hasonló processzorokkal szerelt típusaival találkoztunk a honi boltokban, mint amelyek a MacBookhoz is járnak, a teljesítményre tehát nem lehet panasz. A korábban nálunk járt csúcsmodellben 320 gigabájtnyi háttértár állt rendelkezésre, de az olcsóbb felszereltség esetén is egy 250 gigabájtos merevlemez kerül a gépházba.

Fotó: Mudra László [origo]
Még több kép a laptopokról itt

Az N-es wifi és a Bluetooth mellett webkamerával is felszerelték a gépet, csatlakozókból pedig a bőség zavara fogadja a felhasználót: találunk közöttük VGA-t, HDMI-t, eSATA-t, ExpressCard-ot, FireWire-t, 4 darab USB-t, memóriakártya-olvasót és még egy infravörös szenzort is. Az optikai meghajtó hagyományos DVD-kkel boldogul, extraként LightScribe-os lemezekre mintát is lehet égetni vele, bár ez elég sokáig tart. A gépházra ragasztott matrica arra is felhívja a figyelmet, hogy a noteszgépben Altec Lansing-hangfalak találhatók, sajnos az ismert gyártó neve ezúttal nem garancia a sikerre, az integrált szpíkerek nem igazán szólnak ugyanis túl jól. Kis lakásba, játék helyett, elsősorban multimédiában gondolkodóknak érdemes ezt a laptopot választaniuk.

Bruttó ár: 220-300 ezer forint, Windows Vista Home Premiummal
Képernyő: 15,4 col, 1280x800-as felbontás
Processzor: Intel Core 2 Duo P7350/P8600 - 2-2,4GHz
Memória: 2-4GB
Merevlemez: 250-320GB
Video: többféle alsó-középkategóriás kártyával rendelhető
Optikai meghajtó: LightScribe-os, vagyis a lemez felületére mintát égetni képes DVD-író
Akkumulátoros üzemidő: 2 óra körüli, wifivel
Tömeg: 2-3 kg
Egyéb extrák: alapból jár hozzá digitális tévétuner (DVB-T), és egy kétdarabos (hagyományos és egy gépházba süllyeszthető) táviránytókészlet a média center funkciókhoz
Garancia: 2 év

Lenovo ThinkPad SL500

Kinézetét tekintve sajnos csak zongoralakkra hajazó fedlapjával illik a nappaliba a Lenovo középkategóriás SL500-asa, maga a gép, a hangerőszabályzó gombokat leszámítva az üzleti ThinkPadek zordságát viseli külsején. Ezt a gépet ugyancsak tucatnyi különböző felszereltséggel lehet megvásárolni 230 ezer forintos kezdőártól. Az olcsóbb szériákban az Intel Core 2 Duo lapkájának ötezres családjába tartozó, kétmagos processzorok találhatók (a 100-150 ezres masinákat az ezres, kétezres jelűekkel szerelik fel), de a tesztelésre kapott masinában egy izmos P8600-as chip lakozott. Valamilyen oknál fogva a GeekBench-csel végzett teljesítmény-tesztjeinken ez a laptop jócskán a többiek mögött végzett, pedig működés közben nem érzékeltük, hogy lassabb lett volna a riválisoknál.

Forrás: [origo]
Még több kép a laptopokról itt

Sajnos erről a gépről hiányzik a ThinkPadek egyik leghasznosabb extrája, az LCD fölé beépített kis lámpácska, amely a billentyűzetet világítja meg, csupán egy webkamerát találni a helyén. Az alap integrált grafikus lapka mellett valamelyest erősebb, Nvidia GeForce Go 9300M kártyával is lehet rendelni a gépet, ám ez is csak alapvető játékok futtatására alkalmas, esetleg a HD-videók dekódolásában nyújt többletet. 150 ezer forintos felárért a gépet akár Blu-ray-íróval is meg lehet rendelni, HDMI-portján keresztül pedig a Pavilionhoz hasonlóan, egyszerűen csatlakoztatható plazma-, és LCD-tévékhez is. Nem hagyták ki belőle a Bluetootht, a VGA-portot, a FireWire-t, a memóriakártya-olvasót és a 4 darab USB-t sem, wifiből viszont csak az elterjedt G-s szabványt támogatja, a gyorsabb N-t nem. Olcsóbb változatai között találtunk jó ár/érték-arányút, vásárlás előtt érdemes alaposan átböngészni a felszereltséget.

Bruttó ár: 230-420 ezer forintért, Windows Vistával
Képernyő: 15,4 col, többféle képernyővel, max. 1680x1050 pixeles felbontás
Processzor: Intel Core 2 Duo processzorokkal
Memória: 2-4GB
Merevlemez: 160-250GB
Video: integrált, vagy GeForce Go 9300M
Optikai meghajtó: DVD-íróval, de akár Blu-ray-íróval is rendelhető
Akkumulátoros üzemidő: 2 óra 15 perc körüli, wifivel
Tömeg: 2,9 kg
Egyéb extrák: ujjlenyomat-olvasó, webkamera
Garancia: 1 év, +1 év 9990 forintért, +2 év 35580 forintba kerül

Sony Vaio VGN-FW21

Kevesen tudják, de a Sony Vaio laptopokat csupán néhány hete kezdte hivatalosan árulni itthon a japán gyártó, korábban csupán szürkeimportból származó, idegennyelvű billentyűzettel szerelt példányokat lehetett megvenni. A lokalizáció korábbi nehézségeit a hivatalos import végre orvosolta, így a Vaiók is magyar billentyűzettel és Windows-zal kerülnek a boltokba. Méreteit és 3 kilogrammos tömegét tekintve az FW21-es modell nem hurcolásra, hanem a nappaliba való, azonban mivel elég nagy, 16,4 colos képernyője van, akár külső monitor nélkül is kényelmesen lehet használni - ráadásul a felbontása 1600x900 pixel, tehát a filmekével azonos a képarány. Designban leginkább talán a MacBookhoz áll a legközelebb, ahhoz hasonlóan alumíniumból van a borítása, és a gombjai is roppantul hasonlítanak: akinek az Apple új gépe tetszik, az ezt a Vaiót is kedvelni fogja.

Forrás: [origo]
Még több kép a laptopokról itt

Viszonylag szolid, 230 ezer forintos árért két darab 160 gigabájtos merevlemezt, azaz összesen 320 gigabájt tárhelyet, Blu-ray-filmek lejátszására is alkalmas optikai meghajtót, és egy elég izmos Core 2 Duo P8400-as processzort kap a vásárló 4 gigabájt memóriával megfejelve. Ugyanakkor a videokártya legfeljebb a HD-filmek zökkenőmentes lejátszásához nyújt segítséget, játékokból ugyancsak egyszerűbb, vagy régebbi példányokat lehet futtatni ezen a laptopon. Csatlakozókból itt is van bőven, tévéhez, monitorhoz, HDMI-n, VGA-n vagy S-videón is lehet kapcsolni a Vaiót, emellett ExpressCard-foglalat, Memory Stick és SD-kártya-olvasó, Bluetooth és három USB került a gépre. Összességében jó vételnek tűnik a 16 colos Vaio bárkinek, aki csak ritkán akarja hurcolni a laptopját: bár elég nagy és nehéz, próbáink során 3 órán át is bírta szusszal akkumulátorról. Nagyon kényelmes gépelni rajta, egyedül egy távirányítót hiányoltunk az alapcsomagból.

Bruttó ár: 230 ezer forintért, Windows Vista Home Premiummal
Képernyő: 16,4 col, 1600x900 pixel
Processzor: Intel Core 2 Duo P8400 - 2,26GHz
Memória: 4GB
Merevlemez: 320GB (2x160GB)
Video: ATI Mobility Radeon HD 3470
Optikai meghajtó: Blu-ray-lemezeket olvasó, hagyományos DVD-ket írni képes meghajtó
Akkumulátoros üzemidő: 3 óra körüli, wifivel
Tömeg: 3,1 kg
Egyéb extrák: webkamera
Garancia: 2 év

Toshiba Qosmio Q300

450 ezer forintos árával nem éppen olcsó mulatság a Toshiba gamereknek szánt monstruma, a jó minőségű 17 colos képernyővel szerelt Qosmio Q300-as. Ezt a gépet vörös színű, ledekkel megvilágított, áttetsző házba szerelik, ami igencsak megosztja a potenciális vevőkört, a szerkesztőség egyik fele dögösnek, a másik gusztustalannak találta - egyedi, az biztos. Miután 4,3 kilót nyom a mérlegen, ezt a gépet bizonyosan nem hurcolásra tervezték, legfeljebb a számítógép LAN-party-ra való elhurcolását teszi könnyebbé a noteszgépes kivitel.

Forrás: [origo]
Még több kép a laptopokról itt

Belsejében egy elég erős, 9700M GT jelű GeForce videokártya lakozik, ezt egy sereg játékkal teszteltük a Race Driver: Grid-től kezdve a Bioshock-ig, mindegyikkel elboldogult 1440x900 pixeles, vagyis az LCD natív, vagyis legjobb minőséget biztosító felbontásában. A HP Pavilion beépített hangfalaitól eltérően a Toshiba négy darab mini Harman-Kardon szpíkere jól szól, még egy apró mélysugárzót is elrejtettek a laptopban, ami jelentősen növeli például a lövések hangjának élethűségét, de zenehallgatáskor is jól jön. Miután egy óriási laptopról van szó, a tasztatúra is teljes értékű, még egy numerikus billentyűzet számára is jutott hely, így nagyon kényelmes gépelni rajta. Ez egy nagyon drága laptop, játékokhoz ideális, bár a mai trendeket ismerve, a most még izmosnak számító VGA-kártya egy-két év alatt elavul, egy noteszgépben pedig nem lehet újabbra cserélni azt. A masina gyengéje, hogy nem lehet Blu-ray-meghajtóval rendelni, egyébként nagyon gyors, gyönyörű a képe, de nehéz hurcolni.

Bruttó ár: 450 ezer forintért, Windows Vista Home Premiummal
Képernyő: 17 col, 1440x900 pixel
Processzor: Intel Core 2 Duo P8600 - 2,4GHz
Memória: 3GB
Merevlemez: 320GB (2x160GB)
Video: Nvidia GeForce 9700M GT
Optikai meghajtó: DVD-író
Akkumulátoros üzemidő: 1 óra 15 perc körüli, wifivel
Tömeg: 4,3 kg
Egyéb extrák: webkamera, ujjlenyomat-olvasó, négy beépített Harman-Kardon hangszóró
Garancia: 2 év