SMS-ben tiltható le a laptop

Vágólapra másolva!
2009 első negyedévében mutatkozik be az sms-ben letiltható laptop. Az új mobilnetes Thinkpadeket egy kódszám elküldésével használhatatlanná teheti majd a pórul járt tulajdonos - adta hírül az Engadget kütyüblog.
Vágólapra másolva!

Remote Disable nevű adatvédelmi funkciót épít a jövő évben megjelenő laptopjaiba a Lenovo. A mobilnetes modemmel és a Phoenix Technologies által szállított elektronikával felszerelt gépeket egy egyszerű sms elküldésével letilthatják tulajdonosaik. A tulajdonos szöveges üzenetét a mobilnetes egység kapja meg, és azonnal kikapcsolja a gépet. Amennyiben a gép nem működik az üzenet elküldésekor, úgy azt a tolvaj a későbbiekben már nem is tudja bekapcsolni.

A felhasználóbarát szolgáltatás még válaszüzenetet is küld a letiltás sikerességéről. Ha az ellopott masina mégis megkerülne, akkor a tulajdonos a saját előre beállított kódjával minden további nélkül feloldhatja a korlátozást a gép bekapcsolásakor. Az aggodalmaskodó IT-vezetők azonban csak remélhetik, hogy a feloldáshoz szükséges jelszót nem írják fel az úton lévő üzletemberk a notebooktáska zsebeiben rejlő cetlik valamelyikére.

A Remote Disable nevet viselő funkció ingyenesen jár majd minden mobilnetes modemet tartalmazó Thinkpad számítógéphez. A sokat utazók örömére a szolgáltatás képes lesz roamingon működni, azaz bárhol lopják is el a gépet, a tulajdonos másodpercek alatt megakadályozhatja az adatainak elérését.

A szoftver ismerete nélkül úgy tűnik, hogy az új funkció csupán kényelmesebbé teszi a számítógép lezárását. A felhasználók eddig is megadhattak a bootoláskor bekért BIOS és merevlemez jelszót, ám ezeket minden egyes bekapcsoláskor kérte tőlük a rendszer. A gép ellopás utáni lekódolásának lehetősége az óvatlanabb felhasználókat kielégíthetik, a laptopjukon fontos dokumentumokat tartók azonban valószínűleg jobban járnak a hagyományos jelszavakkal és a lemeztitkosítás bekapcsolásával.