XP-t kaptak a brit atomtengeralattjárók

Vágólapra másolva!
Windows XP-re váltott a brit flotta: a Royal Navy rekord idő alatt végezte el a munkát, amivel a becslések szerint jelentősen spórolnak majd.
Vágólapra másolva!

A brit flotta és a BAE Systems Plc büszkén jelentette be tegnap, hogy befejeződött a Royal Navy atomtengeralattjáróin a Windows XP operációs rendszerek telepítése - adta hírül a The Register. A nukleáris tölteteket is hordozó flottaegységeken Ethernet alapú hálózatba kötött, dupla kijelzővel felszerelt munkaállomások alkotják a megújult vezérlőrendszert, amelyekre a hírek szerint a tervezettnél korábban került fel az operációs rendszer, az HMS Vigilant fedélzetén például mindössze 16 nap alatt készültek el a teljes művelettel.

A flotta a közlemények szerint 22 millió fontot takarít majd meg a kereskedelmi forgalomban is kapható rendszer tengeralattjárókra való alakításával az elkövetkezendő tíz évben. A The Register beszámolója nem szólt róla, hogy korábban milyen operációs rendszerrel működtek a flottaegységek számítógépei, de azt lehet tudni, hogy tervekben eredetileg Windows 2000 szerepelt, ehelyett került végül XP a munkaállomásokra. Mindezek tudatában talán kissé furcsán hangzik, hogy az így kialakított rendszer a Submarine Command System Next Generation (SMCS NG), vagyis a Következő Generációs Tengeralattjáró-vezérlőrendszer nevet viseli, noha egy, már a kiskereskedelmi forgalomból már kivont operációs rendszer képezi az alapját.

A Royal Navy további flottaegységeket és rombolókat is a tengeralattjárókon telepített rendszerrel készül "frissíteni". A terveket sokan aggodalommal fogadták, mondván, a Windows XP-n való megtakarítás ellensúlyozza majd a biztonsági problémákból vagy a rendszer megbízhatatlanságából adódó hibákat. A tengeralattjárókon mindenesetre némi védettséget jelenthet a rendszereknek, hogy azok a külvilágtól elzárva, egy zárt hálózatban üzemelnek, de a Register szerint a rombolók számítógéppel vezérelt légvédelmi fegyverrendszerei a legrosszabb esetben egy meghibásodás vagy programhiba esetén véletlenül is lelőhetnek majd gépeket. Ez ugyanis az egyetlen fegyverrendszer, amely teljesen automatikusan működik, atomrakétát nem lehet kilőni emberi közreműködés nélkül.