Megnőnek a netbookok

Vágólapra másolva!
Nagy képernyős netbookot jelentett be a Dell, az MSI és a Samsungtól is hasonló lépést várnak az elemzők. 2009-ben az is talál magának olcsó laptopot, aki nem szeretne 10 hüvelykes kijelző előtt hunyorogni.
Vágólapra másolva!

A Dell 12 colos Inspiron Mini 12-esét akár már most is megrendelheti a szubnotebook méretű gépre vágyók. A kijelző 1280x800 pixeles felbontásra képes, amin már kompromisszumoktól mentesen lehet dolgozni. Alapkiszerelésben masina az Intel 1,6 gigahertzes Atom processzorával, egy gigabájt memóriával, negyven gigás merevlemezzel és három cellás akkuval érkezik. Az Ubuntu Linuxszal szállított alapmodell 499 dollárba, azaz majdnem 100 ezer forintba kerül, a nyolcvan gigabájtos merevlemezzel, XP operációs rendszerrel és a hat és fél óra üzemidőt ígérő nagyobb akkuval felszerelt csúcsmodell mellé pedig 624 dolláros árat ír a cég webboltja.

Forrás: [origo]
Dell Mini 12: az Intel szerint már túlméretes

Még nagyobb kijelzőt tartalmaz az MSI új X-Slim 320-asa, amit a cég ugyan notebooknak nevez, de az Engadget értesülései szerint ugyanaz az Atom lapka dolgozik a belsejében, ami kisebb testvéreit is hajtja. Az 1366x768 pixel felbontású képernyő nem az egyetlen extrája a gépnek, 2 gigabájt memóriát, a kapható leggyorsabb N-es szabványú wifi kártyát és beépített mobilinternetes modemet is tartalmaz a kütyüblog értesülései szerint. Azt még nem tudni, hogy a grafikus chip az Nvidia Ion nevű új üdvöskéje-e vagy valami szokványosabb lapka.

Forrás: [origo]
MSI U120: a világ minden merevlemezével

Az ultravékony netbook mellet dupla, SSD-t és hagyományos winchestert egyarát tartalmazó géppel is készült a CES szakkiállításra az MSI. A decemberben már beígért U115 Hybrid netbook operációs rendszerét flashmemóriás tárolón, adatait viszont egy SATA diszken tartja. A nagy akkut tartalmazó gép az ígéretek szerint 12 óráig megy egy feltöltéssel.

A következő nagy kijelzős netbook bejelentését a Samsungtól várják a tech oldalak. A Crunchgear az AMD Nano platformjára épülő notebookot vár a cégtől, amely így elkerülheti az Intel piszkálódását a túl nagy netbook miatt.

Nem tetszik az Intelnek a trend

Az Intel rosszallássa ellenére jelentik be 12-13 colos gépeiket a netbook gyártók. A Techcrunch információi szerint a chipgyártó komoly nyomást gyakorol az Atom proccesszoros gépeket előállító cégekre, hogy ne növeljék 10 col felé a képernyő méretét.

Az Intel definíciója szerint a netbook 10 hüvelykes, vagy annál kisebb kijelzővel készül. Azt javasoljuk a netbook gyártóknak, hogy ehhez az irányelvhez ragaszkodjanak a legjobb felhasználói élmény érdekében - nyilatkozta a Techcrunch kérdésére válaszolva a chipgyártó szóvivője.

A gyártók azonban látványosan hagyják figyelmen kívül ezt az ajánlást, egyre másra jelennek meg a 12-13 colos képernyővel szerelt Atom processzoros notebookok. Az Intelt magukra haragítók ráadásul két új energiatakarékos lapkát is választhatnak a gépek lelkéül: a Via Nanót vagy a napokban bejelentett AMD Athlon Neót.